Home / Besturingssystemen

Besturingssystemen

Zelfs uw eigen computer kan uw privacy in gevaar brengen. Ontdek onze aanbevolen OS keuzes voor alle apparaten die u gebruikt.

PC besturingssystemen

Als u momenteel een besturingssysteem zoals Microsoft Windows of Apple macOS gebruikt, zou u hier een alternatief kunnen kiezen.

Fedora Workstation (Linux)

Fedora Workstation

Fedora is een Linux distributie ontwikkeld door het Fedora Project en gesponsord door Red Hat. Fedora Workstation is een veilige, betrouwbare en gebruiksvriendelijke editie die is ontwikkeld voor desktops en laptops. Fedora wordt standaard geleverd met de Gnome desktopomgeving, andere desktopomgevingen zijn ook beschikbaar.

Ubuntu (Linux)

Ubuntu

Ubuntu is een Linux-distributie die door Canonical Ltd. is ontwikkeld. Ubuntu is een betrouwbare en gebruiksvriendelijke distributie die kan worden uitgevoerd op desktops, servers en ivd-apparaten. Ubuntu gebruikt Gnome als de standaard desktopomgeving, terwijl andere desktopomgevingen ook beschikbaar zijn.

Geavanceerde besturingssystemen

Deze opties hebben geavanceerde functies en zijn op de een of andere manier uniek. Deze opties vereisen waarschijnlijk dat de gebruiker de technische achtergronddocumentatie leest.
Alpine Linux (Linux)
Alpine Linux

Alpine Linux is een zeer minimale distributie die ontworpen is om veilig en zeer efficiënt te zijn. Alpine Linux kan draaien vanaf RAM, en configuratiebestanden samenvoegen in het systeem bij het opstarten met behulp van Alpine lokale back-up. Alpine Linux wordt vaak gebruikt op servers en in Linux-containers.

Arch Linux (Linux)
Arch Linux

Een eenvoudige, lichte Linux-distributie. Het bestaat voornamelijk uit vrije en open-source software en ondersteunt de betrokkenheid van de gemeenschap. Reproduceerbare bouwt

Debian (Linux)
Debian

Debian is een Unix-achtig computerbesturingssysteem en een Linux-distributie die volledig bestaat uit vrije en open-source software, waarvan het grootste deel onder de GNU General Public License valt, en verpakt is door een groep personen die bekend staat als het Debian-project. Reproduceerbare bouwstenen

NixOS (Linux)

NixOS

NixOS is een Linux-distributie met een unieke aanpak van pakket- en configuratiebeheer. Gebouwd bovenop de Nix package manager, is het volledig declaratief, maakt het upgraden van systemen betrouwbaar en heeft het vele andere voordelen. Reproducable bouwt

Qubes OS (Xen)

Qubes OS

Qubes is een open-source besturingssysteem dat is ontworpen om sterke beveiliging te bieden voor desktopcomputers. Qubes is gebaseerd op Xen, het X Window System en Linux, en kan de meeste Linux applicaties draaien en de meeste Linux drivers gebruiken.

Tor-Gerichte Verdelingen

Deze Linux-distributies zijn ontwikkeld met als doel al het netwerkverkeer via Tor te sturen.
Tails (Linux)

Tails is een live-besturingssysteem dat op bijna elke computer kan opstarten vanaf een DVD, USB-stick of SD-kaart die u bedient. Het is gericht op het behoud van privacy en anonimiteit, en het omzeilen van censuur door internetverbindingen via het Tor-netwerk te forceren; geen sporen achter te laten op de computer; en state-of-the-art cryptografische tools te gebruiken om bestanden, e-mails en chatberichten te versleutelen.

Whonix (Linux)

Een op Debian gebaseerde beveiligingsgerichte Linux-distributie. Het heeft als doel om privacy, veiligheid en anonimiteit op het internet te bieden. Het besturingssysteem bestaat uit twee virtuele machines, een “Workstation” en een Tor “Gateway”. Alle communicatie wordt via het Tor-netwerk geforceerd om dit te bereiken. Whonix kan het beste worden gebruikt in combinatie met Qubes.

Mobiele besturingssystemen

Android-gebaseerde besturingssystemen

Hoewel de broncode van de volgende besturingssystemen wordt meegeleverd, kan de installatie van Google Apps uw installatie in gevaar brengen.
CalyxOS (AOSP)

CalyxOS is een aangepaste ROM gebaseerd op het Android Open Source Project met Pixel-telefoons. Het streeft ernaar om veilig en privé te zijn, inclusief een aantal goede keuzes voor standaardapplicaties. Het ondersteunt ook geverifieerde opstart.

GrapheneOS (AOSP)

GrapheneOS (voorheen bekend als CopperheadOS) is een gratis en open-source beveiligings- en privacygericht mobiel besturingssysteem dat bovenop het Android Open Source Project is gebouwd. Het richt zich momenteel specifiek op apparaten die een sterke hardwarematige beveiliging bieden.
LineageOS (Official Builds) (AOSP)
LineageOS

LineageOS is een aangepaste ROM gebaseerd op het Android Open Source Project met officiële ondersteuning voor een grote verscheidenheid aan apparaten. Het project is de opvolger van het populaire CyanogenMod project, gericht op systeemcontrole en -aanpassing, levensduur van het apparaat en privacy. Om veiligheidsredenen raden wij niet aan om LineageOS door derden te laten bouwen voor niet-ondersteunde apparaten.

Het vermelden waard

 • MicroG (Add-on Package) – Een project dat tot doel heeft de eigen Google Play Services opnieuw te implementeren in het Android-besturingssysteem met een FLOSS-vervanging. Het microG-project onderhoudt ook een vork van LineageOS met microG en F-Droid voorgeïnstalleerd bij Lineage voor microG.

Android Privacy Add-ons

Beheer uw verkeer met NetGuard

NetGuard biedt eenvoudige en geavanceerde methoden om bepaalde apps te blokkeren voor toegang tot het internet, zonder dat er root-privileges nodig zijn. Toepassingen en adressen kunnen individueel worden toegestaan of de toegang tot uw Wi-Fi en/of mobiele verbindingen worden geweigerd, zodat u precies kunt bepalen welke apps al dan niet naar huis kunnen bellen.

Tor voor Android met Orbot

Orbot is een gratis proxy-app die andere apps in staat stelt om veiliger gebruik te maken van het internet. Orbot gebruikt Tor om uw internetverkeer te versleutelen en verbergt het vervolgens door een reeks computers over de hele wereld te laten stuiteren. Wortelmodus: Orbot kan geconfigureerd worden om op een transparante manier al je internetverkeer via Tor te proxyseren. Je kunt ook kiezen welke specifieke apps je via Tor wilt gebruiken.

Zie ook

Andere mobiele besturingssystemen

Ubuntu Touch (Linux)
Ubuntu

Ubuntu Touch is een gratis en open-source besturingssysteem voor smartphones en tablets. Het is een alternatief voor de huidige populaire mobiele besturingssystemen op de markt. Slechts enkele apparaten worden ondersteund.

Open Source Router Firmware

OpenWrt (Linux)

OpenWrt is een besturingssysteem (in het bijzonder een embedded besturingssysteem) dat gebaseerd is op de Linux-kernel en voornamelijk gebruikt wordt op embedded apparaten om netwerkverkeer te routeren. De belangrijkste onderdelen zijn de Linux kernel, util-linux, uClibc en BusyBox. Alle componenten zijn geoptimaliseerd voor de grootte, zodat ze klein genoeg zijn om te passen in de beperkte opslagcapaciteit en het beperkte geheugen dat beschikbaar is in de thuisrouters.

pfSense (BSD)

pfSense

pfSense is een open-source firewall/router softwaredistributie gebaseerd op FreeBSD. Het wordt geïnstalleerd op een computer om een speciale firewall/router voor een netwerk te maken en staat bekend om zijn betrouwbaarheid en het bieden van mogelijkheden die vaak alleen in dure commerciële firewalls te vinden zijn. pfSense wordt vaak ingezet als een perimeter firewall, router, draadloos toegangspunt, DHCP-server, DNS-server, en als een VPN-eindpunt.

Gebruik Windows 10 niet - Het is een Privacy nachtmerrie.

Microsoft introduceerde veel nieuwe functies in Windows 10 zoals Cortana. De meeste van deze functies zijn echter in strijd met uw privacy.
 1. Het synchroniseren van gegevens is standaard ingeschakeld.
  • Bladeren door de geschiedenis en open websites.
  • Apps instellingen.
  • WiFi-hotspotnamen en wachtwoorden.
 2. Uw toestel is standaard voorzien van een unieke advertentie-ID.
  • Wordt gebruikt om u te voorzien van gepersonaliseerde advertenties door externe adverteerders en advertentienetwerken.
 3. Cortana kan al uw gegevens verzamelen.
  • Uw toetsaanslagen, zoekopdrachten en mic input.
  • Kalendergegevens.
  • Muziek waar je naar luistert.
  • Kredietkaart informatie.
  • Aankopen.
 4. Microsoft kan alle persoonlijke gegevens verzamelen.
  • Uw identiteit.
  • Wachtwoorden.
  • Demografie.
  • Belangen en gewoontes.
  • Gebruiksgegevens.
  • Contacten en relaties.
  • Locatiegegevens.
  • Inhoud zoals e-mails, instant messages, bellerlijst, audio- en video-opnamen, enz.
 5. Uw gegevens kunnen worden gedeeld.
  • Wanneer u Windows 10 downloadt, geeft u Microsoft toestemming om bovengenoemde gegevens met derden te delen, met of zonder uw toestemming.
win10

Deze tools maken gebruik van een aantal bekende methodens die proberen om belangrijke tracking functies in Windows 10 uit te schakelen.

Gerelateerde informatie

 • Microsoft Privacyverklaring – Microsoft verzamelt, gebruikt en onthult persoonlijke informatie zoals hier beschreven. Hierdoor kunnen One Drive gegevens, Cortana zoekopdrachten en MS browser geschiedenis worden verkocht aan derden.
 • Cortana en privacy – Om uw ervaring te personaliseren en de best mogelijke suggesties te geven, heeft Cortana toegang tot uw e-mail en andere communicatie en verzamelt gegevens over uw contacten (mensen), zoals hun titel, achtervoegsel, voornaam, achternaam, middelste naam, bijnamen en bedrijfsnaam. Als u iemand belt, e-mailt of sms’t, of iemand belt, e-mailt of sms’t, verzamelt Cortana het e-mailadres of telefoonnummer van die persoon.

Vertel het door en help je vrienden

Mobiel

           
           

URL en beschrijving kopiëren

Voor gemakkelijk kopiëren en plakken. Deel dit tekstfragment.

Doneer