Home / Besturingssystemen

Besturingssystemen

Zelfs uw eigen computer kan uw privacy in gevaar brengen. Ontdek onze aanbevolen OS keuzes voor alle apparaten die u gebruikt.

PC besturingssystemen

Als u momenteel een besturingssysteem zoals Microsoft Windows of Apple macOS gebruikt, zou u hier een alternatief kunnen kiezen.

Qubes OS

qubes_os[1]

Qubes is een open-source besturingssysteem ontworpen om een sterke beveiliging te bieden voor desktop computing. Qubes is gebaseerd op Xen, het X Window System en Linux, en kan de meeste Linux-toepassingen draaien en de meeste Linux-drivers gebruiken. Contrib. Deze software kan afhankelijk zijn van of aanbevolen worden door niet-vrije software.

Fedora Workstation

fedora[1]

Fedora is een Linux distributie ontwikkeld door het Fedora Project en gesponsord door Red Hat. Fedora Workstation is een veilige, betrouwbare en gebruiksvriendelijke editie ontwikkeld voor desktops en laptops, met Gnome als de standaard desktopomgeving. Contrib. Deze software kan afhankelijk zijn van of aanbevolen worden door niet-vrije software.

Debian

debian[1]

Debian is een Unix-achtig computerbesturingssysteem en een Linux-distributie die volledig bestaat uit vrije en open-source software, waarvan de meeste onder de GNU General Public License valt, en verpakt is door een groep individuen die bekend staan als het Debian-project.

Het vermelden waard

 • OpenBSD – Een project dat een vrij, multi-platform 4.4BSD-gebaseerd UNIX-achtig besturingssysteem produceert. Benadrukt portabiliteit, standaardisatie, correctheid, proactieve veiligheid en geïntegreerde cryptografie.
 • Arch Linux contrib. Deze software kan afhankelijk zijn van of aanbevolen worden door niet-vrije software. – Een eenvoudige, lichtgewicht Linux distributie. Het bestaat voornamelijk uit vrije en open-source software, en ondersteunt de betrokkenheid van de gemeenschap. Parabola is een volledig open source versie van Arch Linux.
 • Trisquel – Afgeleid van Ubuntu, is dit project gericht op een volledig vrij softwaresysteem zonder propriëtaire software of firmware en maakt gebruik van Linux-libre, een versie van de Linux-kernel met de niet-vrije code (binaire blobs) verwijderd.
 • Whonix – Een Debian-gebaseerde Linux-distributie gericht op beveiliging. Het doel is om privacy, veiligheid en anonimiteit op het internet te bieden. Het besturingssysteem bestaat uit twee virtuele machines, een “Workstation” en een Tor “Gateway”. Alle communicatie wordt via het Tor netwerk gedwongen om dit te bereiken.

Vergeet niet om te controleren of de CPU de kwetsbaarheid van de CPU vermindert.

Dit is ook van invloed op Windows 10, maar het stelt deze informatie of mitigatie-instructies niet zo gemakkelijk bloot. MacOS-gebruikers controleren hoe u volledige mitigatie voor Microarchitectural Data Sampling (MDS) kwetsbaarheden op Apple Support kunt inschakelen.

Wanneer u een genoeg recente Linux kernel draait, kunt u de kwetsbaarheden van de CPU die het detecteert controleren door middel van tail -n +1 /sys/devices/system/cpu/vulnerabilities/*. Door tail -n +1 te gebruiken in plaats van cat, zijn de bestandsnamen ook zichtbaar.

In het geval dat u een Intel CPU heeft, kan het zijn dat u een “SMT kwetsbaar” display ziet na het uitvoeren van het commando tail. Om dit te beperken, schakelt u hyper-threading uit van de UEFI/BIOS. U kunt hieronder ook de volgende stappen ondernemen als uw systeem/distributie GRUB gebruikt en /etc/default/grub.d/ ondersteunt:

 1. sudo mkdir /etc/default/grub.d/ om een directory aan te maken voor extra grub configuratie.
 2. echo GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="$GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT l1tf=full,force mds=full,nosmt mitigations=auto,nosmt nosmt=force" | sudo tee /etc/default/grub.d/mitigations.cfg om een nieuwe grub-configuratiebestandbron met de gereflecteerde inhoud te maken.
 3. sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub/grub.cfg om een nieuw grub-config-bestand te genereren met deze nieuwe kernel boot flags.
 4. sudo reboot om te herstarten.
 5. controleer na het herstarten opnieuw de tail -n +1 /sys/devices/system/cpu/vulnerabilities/* om te zien dat alles wat naar SMT verwijst nu “SMT uitgeschakeld” staat.

Live CD besturingssystemen

Tails

tails[1]

Tails is een live-besturingssysteem, dat op bijna elke computer begint vanaf een DVD, USB-stick of SD-kaart. Het is gericht op het behoud van privacy en anonimiteit, en helpt daarbij: Gebruik anoniem het internet en omzeil de censuur; internetverbindingen gaan via het Tor-netwerk; laat geen sporen achter op de computer; gebruik de modernste cryptografische hulpmiddelen om bestanden, e-mails en instant messaging te versleutelen. Contrib. Deze software kan afhankelijk zijn van of aanbevolen worden door niet-vrije software.

Het vermelden waard

Tiny Core Linux contrib: Deze software kan afhankelijk zijn van of aanbevolen worden door niet-vrije software. – Een minimaal Linux-besturingssysteem dat zich richt op het leveren van een basissysteem met BusyBox en FLTK. De distributie valt op door zijn omvang (15 MB) en minimalisme, met extra functionaliteit door uitbreidingen.

Mobiele besturingssystemen

Hoewel de broncode van het volgende besturingssysteem wordt meegeleverd, kan de installatie van Google Apps uw installatie in gevaar brengen.

GrapheneOS

grapheneos-dark[1]

GrapheneOS (voorheen bekend als CopperheadOS) is een gratis en open-source beveiliging en privacy gericht mobiel besturingssysteem, gebouwd bovenop het Android Open Source Project. Het richt zich momenteel specifiek op apparaten die een sterke hardwarebeveiliging bieden. Contrib. Deze software kan afhankelijk zijn van of aanbevolen worden door niet-vrije software.

LineageOS

lineageos[1]

LineageOS is een gratis en open-source besturingssysteem voor smartphones en tablets, gebaseerd op de officiële releases van het Android Open Source Project. Het is de voortzetting van het CyanogenMod project. Contrib. Deze software kan afhankelijk zijn van of aanbevolen worden door niet-vrije software.

Ubuntu Touch

ubuntu[1]

Ubuntu Touch is een gratis en open-source besturingssysteem voor smartphones en tablets. Het is een alternatief voor de huidige populaire mobiele besturingssystemen op de markt. Slechts enkele apparaten worden ondersteund. Contrib. Deze software kan afhankelijk zijn van of aanbevolen worden door niet-vrije software.

Het vermelden waard

 • Replicant – Een open-source besturingssysteem op basis van Android, met als doel alle eigen componenten te vervangen door gratis software.
 • OmniROM contrib contrib: Deze software kan afhankelijk zijn van of aanbevolen worden door niet-vrije software. – Een gratis software besturingssysteem voor smartphones en tablet computers, gebaseerd op het Android mobiele platform.
 • MicroG contrib: Deze software kan afhankelijk zijn van of aanbevolen worden door niet-vrije software. – Een project dat tot doel heeft de eigen Google Play Services opnieuw in te voeren in het Android-besturingssysteem met een FLOSS-vervanging.

Android-privacy add-ons

NetGuard

netguard[1]

NetGuard biedt eenvoudige en geavanceerde manieren om de toegang van bepaalde apps tot het internet te blokkeren zonder de hulp van root privileges. Toepassingen en adressen kunnen individueel worden toegestaan of geweigerd om toegang te krijgen tot uw Wi-Fi en/of mobiele verbinding, zodat u zelf kunt bepalen welke apps wel of niet naar huis kunnen bellen.

Tor voor Android met Orbot

orbot[1]

Orbot is een gratis proxy-app die andere apps in staat stelt om veiliger gebruik te maken van het internet. Orbot gebruikt Tor om je internetverkeer te versleutelen en verbergt het vervolgens door een reeks computers over de hele wereld te verbergen. Root modus: Orbot kan worden geconfigureerd om transparant al je internetverkeer via Tor te proxyen. Je kunt ook kiezen welke specifieke apps je wilt gebruiken via Tor.

Zie ook

 • Onze DNS-pagina die ook informatie bevat over het versleutelen van DNS op Android.

Open Source Router Firmware

OpenWrt

openwrt-dark[1]

OpenWrt is een besturingssysteem (in het bijzonder een embedded besturingssysteem) gebaseerd op de Linux-kernel, voornamelijk gebruikt op embedded apparaten om netwerkverkeer te routeren. De belangrijkste componenten zijn de Linux-kernel, util-linux, uClibc en BusyBox. Alle componenten zijn geoptimaliseerd voor de grootte, zodat ze klein genoeg zijn om te passen in de beperkte opslag en het geheugen van de thuisrouters. Contrib. Deze software kan afhankelijk zijn van of aanbevolen worden door niet-vrije software.

pfSense

pfsense-dark[1]

pfSense is een open source firewall/router computer software distributie gebaseerd op FreeBSD. Het wordt geïnstalleerd op een computer om een speciale firewall/router voor een netwerk te maken en staat bekend om zijn betrouwbaarheid en biedt mogelijkheden die vaak alleen te vinden zijn in dure commerciële firewalls. pfSense wordt vaak ingezet als een firewall, router, draadloos toegangspunt, DHCP-server, DNS-server en als VPN-eindpunt. Contrib. Deze software kan afhankelijk zijn van of aanbevolen worden door niet-vrije software.

LibreCMC

librecmc-dark[1]

LibreCMC is een GNU/Linux-libre-distributie voor computers met minimale middelen, zoals de Ben Nanonote, op ath9k gebaseerde Wi-Fi-routers en andere hardware met de nadruk op vrije software. Het huidige doel van het project is om te streven naar naleving van de GNU Richtlijnen voor Vrije Systeemdistributie (GNU FSDG) en ervoor te zorgen dat het project blijft voldoen aan deze eisen van de Free Software Foundation (FSF).

Het vermelden waard

 • OpenBSD – Een project dat een vrij, multi-platform 4.4BSD-gebaseerd UNIX-achtig besturingssysteem produceert. Benadrukt portabiliteit, standaardisatie, correctheid, proactieve veiligheid en geïntegreerde cryptografie.
 • DD-WRT (Contrib: Deze software kan afhankelijk zijn van of aanbevolen worden door niet-vrije software.) – A is Linux-gebaseerde firmware voor draadloze routers en draadloze toegangspunten. Het is compatibel met verschillende modellen routers en toegangspunten.

Gebruik Windows 10 niet - Het is een Privacy nachtmerrie.

Microsoft introduceerde veel nieuwe functies in Windows 10 zoals Cortana. De meeste van deze functies zijn echter in strijd met uw privacy.
 1. Het synchroniseren van gegevens is standaard ingeschakeld.
  • Bladeren door de geschiedenis en open websites.
  • Apps instellingen.
  • WiFi-hotspotnamen en wachtwoorden.
 2. Uw toestel is standaard voorzien van een unieke advertentie-ID.
  • Wordt gebruikt om u te voorzien van gepersonaliseerde advertenties door externe adverteerders en advertentienetwerken.
 3. Cortana kan al uw gegevens verzamelen.
  • Uw toetsaanslagen, zoekopdrachten en mic input.
  • Kalendergegevens.
  • Muziek waar je naar luistert.
  • Kredietkaart informatie.
  • Aankopen.
 4. Microsoft kan alle persoonlijke gegevens verzamelen.
  • Uw identiteit.
  • Wachtwoorden.
  • Demografie.
  • Belangen en gewoontes.
  • Gebruiksgegevens.
  • Contacten en relaties.
  • Locatiegegevens.
  • Inhoud zoals e-mails, instant messages, bellerlijst, audio- en video-opnamen, enz.
 5. Uw gegevens kunnen worden gedeeld.
  • Wanneer u Windows 10 downloadt, geeft u Microsoft toestemming om bovengenoemde gegevens met derden te delen, met of zonder uw toestemming.
windows_privacy[1]

Deze tools maken gebruik van een aantal bekende methodens die proberen om belangrijke tracking functies in Windows 10 uit te schakelen.

Gerelateerde informatie

 • Microsoft Privacyverklaring – Microsoft verzamelt, gebruikt en onthult persoonlijke informatie zoals hier beschreven. Hierdoor kunnen One Drive gegevens, Cortana zoekopdrachten en MS browser geschiedenis worden verkocht aan derden.
 • Cortana en privacy – Om uw ervaring te personaliseren en de best mogelijke suggesties te geven, heeft Cortana toegang tot uw e-mail en andere communicatie en verzamelt gegevens over uw contacten (mensen), zoals hun titel, achtervoegsel, voornaam, achternaam, middelste naam, bijnamen en bedrijfsnaam. Als u iemand belt, e-mailt of sms’t, of iemand belt, e-mailt of sms’t, verzamelt Cortana het e-mailadres of telefoonnummer van die persoon.

Vertel het door en help je vrienden

Mobiel

           
           

URL en beschrijving kopiëren

Voor gemakkelijk kopiëren en plakken. Deel dit tekstfragment.

Doneer