Je wordt in de gaten gehouden. We bieden middelen om uw privacy te beschermen.

Het kiezen van een VPN

Gepubliceerd door: Jonah Aragon
Vertaald door: SeemsLegit
Geplaatst op: 30 april 2020

Je weet dus wat een VPN is, maar er zijn zoveel mogelijkheden om uit te kiezen! Goed, voordat we hier in duiken, laten we een ding van de knuppel af halen:

Vermijd gratis VPN's

Privacy-respecterende VPN’s kunnen hun service leveren omdat u ze daarvoor betaalt. Gratis VPN’s zijn erger dan uw ISP als het gaat om het respecteren van uw privacy, omdat het verkopen van uw gegevens de enige manier is waarop ze geld kunnen verdienen, terwijl een ISP in eerste instantie door u wordt betaald.

Als je er niet voor betaalt, ben je het product.

Dit wil niet zeggen dat alle betaalde VPN’s automatisch betrouwbaar worden, verre van dat. In feite zijn veel betaalde VPN-aanbieders bekend met of verdacht van het verkopen van de gegevens van hun gebruikers of van het doen van wat anders louche dingen met de gegevens. Evalueer de VPN-aanbieder die u kiest altijd volledig, in plaats van hen of iemand anders op hun woord te geloven. De belangrijkste afhaalactie hier is dat het onmogelijk is om een dienst als een VPN – die servers, bandbreedte, tijd en energie vereist om te onderhouden – gratis te leveren voor duizenden gebruikers, zonder dat er een soort van ander monetisatiemodel is.

Het kiezen van een VPN

Oké, nu kunnen we er in gaan. Het eerste wat we moeten beslissen is waarom je precies een VPN nodig hebt. De meeste mensen zullen in de volgende twee kampen vallen:

1. Vermijden van geografische beperkingen

Misschien wilt u de BBC online bekijken, eventueel griezels in cafés vermijden, maar u geeft niet echt om uw VPN die uw verkeer registreert – net zoals uw ISP dat doet.

Daarom: U wilt een VPN met servers in landen als de VS, Groot-Brittannië – in principe waar diensten als Netflix werken. (Tip: Netflix verbiedt voortdurend VPN’s, dus zorg ervoor dat u er een gebruikt die niet geblokkeerd is. U kunt de r/NetflixViaVPN Subreddit bekijken voor hulp bij deze).

2. Maximaliseren van uw privacy online

Als privacy-tools.nl, is dit erg belangrijk voor ons. Als je echt om je privacy geeft, wil je op zoek gaan naar een aanbieder die op zijn minst het volgende doet:

  • Ondersteunt moderne technologieën zoals OpenVPN of WireGuard.
  • Accepteert anonieme betalingen zoals contant geld, cadeaubonnen of cryptokaarten.
  • Zorgt voor een sterke, toekomstvaste versleuteling van hun verbindingen.
  • En, is openbaar over hun leiderschap en eigendom.

Deze 4 punten moeten altijd in overweging worden genomen wanneer u een VPN-aanbieder evalueert. Daarnaast dient u te noteren in welke jurisdictie de provider is opgenomen, en waar hun servers zich bevinden. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste factor om te overwegen, en ook de meest tijdrovende, omdat de privacywetgeving in verschillende landen sterk verschilt.

Laat me uitleggen wat deze punten precies betekenen, zodat u weet waar u op moet letten.

Hedendaagse technologie

U moet met elke OpenVPN-client verbinding kunnen maken met uw VPN. L2TP, PPTP en IPSec zijn allemaal onzekere technologieën die niet gebruikt mogen worden. Een nieuwe technologie genaamd WireGuard ziet er veelbelovend uit, maar is nog steeds actief in ontwikkeling en wordt niet aanbevolen voor gebruik.

Terwijl we naar de technologie kijken, kijk dan of uw provider een eigen client heeft om te downloaden en om mee te verbinden. Deze applicaties maken het gebruik van uw VPN meestal een stuk eenvoudiger, en soms zelfs veiliger. Als ze dat doen, stel dan de volgende vragen:

  • Is deze client open-source? Het hebben van een open-source client is belangrijk omdat het u of iemand anders in staat stelt om de code te controleren en te zien wat er precies gebeurt. Closed source clients zijn in wezen een black box waar je al je data in zou stoppen, niet het beste idee!
  • Heeft de client een killwitch? Niet veel generieke OpenVPN-cliënten komen met deze functionaliteit, maar veel aangepaste VPN-klanten wel. Met een killswitch optie kunt u uw internetverbinding volledig uitschakelen wanneer de VPN-verbinding wordt verbroken. Dit zorgt ervoor dat u niet per ongeluk verbinding maakt met het internet met de verbinding van uw ISP.

Anonieme betalingen

Dit is een makkelijke. Kijk eens hoe u het abonnement van uw provider kunt betalen. Sommige providers nemen contant geld in de post als betaling, een geweldige manier om te betalen zonder een digitaal geldspoor achter te laten. Bij andere kun je betalen met cadeaubonnen van grote winkeliers als Amazon, Target en Wal-Mart (die je hopelijk anoniem kunt verkrijgen met contant geld, ter vervanging van de postbode van voordien). Nog anderen zullen verschillende cryptocurrencies accepteren.

Als het niet belangrijk is om een geldspoor achter te laten, wilt u er zeker van zijn dat u niet betaalt met iets dat financieel aan u gelinkt is, zoals een credit- of debetkaart, of PayPal. Als uw provider de bovenstaande betalingsformulieren niet accepteert, heeft u echter niet helemaal geen geluk. U kunt nog steeds met een prepaid debit card zo anoniem mogelijk betalen. Maar denk er wel over na: Als je provider niet toegewijd is aan het beschikbaar stellen van gemakkelijke, anonieme betalingsalternatieven aan jou, hoe gericht zijn ze dan op jouw privacy?

Sterke beveiliging

De meeste providers die OpenVPN gebruiken zullen ook sterke encryptiemethoden gebruiken, maar zorg er toch voor dat u dubbel controleert voordat u een provider kiest. Wat u minimaal zult willen zoeken bij uw provider is:

  • RSA-2048-codering. Idealiter zouden ze RSA-4096-verbindingen moeten ondersteunen, voor maximale veiligheid.
  • Perfect Forward Secrecy (PFS). Deze technologie zorgt ervoor dat elke VPN-sessie elke keer een andere sleutel gebruikt, zodat als een aanvaller erin slaagt om een van uw verbindingen te ontcijferen, hij niet ook al uw andere gegevens kan zien.

Kijk bovendien of uw provider ooit zijn beveiligingspraktijken heeft laten controleren door een onafhankelijke derde partij. TunnelBear publiceert bijvoorbeeld jaarlijks audits van hun volledige dienst, of – de privacytools.io aanbevolen VPN – Mullvad, die een uitgebreide beveiligingsaudit van hun klanttoepassingen heeft gepubliceerd.

Onafhankelijke audits zijn belangrijk omdat, terwijl de daadwerkelijke veiligheid van de dienst uiteindelijk zal neerkomen op het vertrouwen van de aanbieders, een succesvolle veiligheidsaudit aantoont dat de aanbieder in ieder geval de mogelijkheid heeft om u een veilige verbinding te bieden, in plaats van alleen maar hun claims op zich te nemen.

Publiek vertrouwen

Je wilt privé blijven, maar je provider zou dat niet moeten doen. Als uw provider zijn eigendomsinformatie en zijn leiderschap voor u verbergt achter een of ander Panamaans lege vennootschap, welke andere zakelijke praktijken zouden ze dan kunnen verbergen?

Je zou je financiën niet toevertrouwen aan iemand met een valse identiteit, dus waarom zou je hem vertrouwen met je internetgegevens?

Zoek uit waar uw keuze is verwerkt. Van wie is het? Voor welke andere bedrijven hebben hun leidinggevenden gewerkt?

Frequente transparantieverslagen zijn ook een groot pluspunt. Ze zouden informatie moeten publiceren met betrekking tot overheidsverzoeken, zodat u weet hoe hun antwoorden eruit zien. Alle VPN-aanbieders zullen moeten reageren op legitieme wettelijke verzoeken, maar wijst uw keuze af of gaat deze in tegen zo veel mogelijk verzoeken?

Wat nu?

Als u momenteel gebruik maakt van een commercieel VPN, gebruik dan deze informatie om hun bedrijf te evalueren. Lijken ze betrouwbaar?

Bij privacy-tools.nl hebben we een groot aantal VPN-aanbieders beoordeeld aan de hand van soortgelijke criteria als deze. Naar onze mening loopt Mullvad vanaf oktober 2019 voorop met betrekking tot al deze criteria, waarbij IVPN en ProtonVPN net iets achteropraken, maar een snelle inhaalslag maken. Er zijn echter nog steeds een groot aantal aanbieders. De manier om de beste oplossing voor u te vinden, is door aanbieders te onderzoeken met uw criteria in het achterhoofd.

Reageren

Reacties op deze blog zijn voor de veiligheid uitgeschakeld.
Wil je alsnog reageren op deze blog?
Gebruik dan één van de onderstaande knoppen.

Vertel het door en help je vrienden

Mobiel

           
           

URL en beschrijving kopiëren

Voor gemakkelijk kopiëren en plakken. Deel dit tekstfragment.

Doneer

Geen advertenties, geen Google Analytics, geen filialen, geen cross-site verzoeken.
privacy-tools.nl is een sociaal gemotiveerde website die informatie biedt voor het beschermen van uw gegevensbeveiliging en privacy.
Vertrouw nooit een bedrijf met uw privacy, maak altijd gebruik van encryptie.
-------------------------------------------------------------------------------------
Aangedreven door JohnTM | Site Index | Issues / Report / Suggesties| Privacybeleid | Over ons & Contact