Je wordt in de gaten gehouden. We bieden middelen om uw privacy te beschermen.

Het probleem met VPN- en privacyreviewsites

Gepubliceerd door: Jonah Aragon
Vertaald door: SeemsLegit
Geplaatst op: 29 maart 2020

Er is een enorm probleem in de privacy wereld. Websites, social media-accounts en andere platforms komen voortdurend uit het niets tevoorschijn en vertellen u dat u de beste service ooit moet kopen om al uw privacyproblemen op te lossen, wat dat ook moge zijn. Deze websites maken vaak gebruik van marketingteams om ervoor te zorgen dat hun “beoordelingen” zijn wat u als eerste ziet wanneer u met uw onderzoek begint. Sommigen van hen worden zelfs bediend door VPN-aanbieders zelf, die onder anonieme zakelijke entiteiten om hun vooroordeel te verbergen, of het doen van het recht uit in de open lucht, in de hoop dat je hun reclame gevulde persberichten en blogs als voorkennis van de VPN-ruimte te verwarren.

Wanneer een schijnbaar “onbevooroordeelde beoordeling” op een site slechts een verkapte, betaalde advertentie is, breekt die website het vertrouwen van de lezer. Vanuit het oogpunt van de consument maken affiliate marketing en andere betaalde promotietechnieken als deze het bijna onmogelijk om te weten wanneer een recensie echt is of niet.

Dit wordt geen lange blogpost over reclame die slecht is, verre van dat. In feite, veel van de VPN-aanbieders raden we aan zich bezig te houden met verantwoorde reclame op verschillende platforms. De sleutel is transparantie: Hun advertenties moeten eruit zien als advertenties, en niets anders.

De Slechte

Ik ben echt op zoek om hier de tijd te nemen en “de slechte” sites en middelen te identificeren die deze technieken gebruiken om te profiteren van een gemeenschap die alleen maar op zoek is naar betrouwbare antwoorden. Veel van deze sites zullen beweren dat ze handelen in uw beste belang, maar ze zijn hier alleen maar om geld te verdienen.

Een gemeenschappelijk ding dat ik zal zien op deze sites is een gerangschikte lijst van aanbieders die ogenschijnlijk de beste zijn om uit te kiezen. Deze sites hebben zogenaamd al het werk voor je gedaan, dus je kunt gewoon klikken en gaan, zeker weten dat je de juiste keuzes maakt.

Dus hier is mijn probleem met het rangschikken van VPN-aanbieders: Laten we eerlijk zijn, VPN-aanbieders bieden allemaal dezelfde dienst aan, en ze zullen of uw informatie beschermen of niet. Ranking providers als deze dient alleen als een gemakkelijke manier om gebruikers te begeleiden naar een bepaalde keuze (in dit geval, de keuze die de beoordelaars het meeste geld zal maken).

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar een van deze “review”-sites, die in het kader van dit artikel geen naam zullen krijgen. Op hun homepage vermelden ze prominent 10 aanbieders als de “beste” VPN-diensten, in deze volgorde:

 1. NordVPN
 2. Surfshark
 3. ExpressVPN
 4. PerfectPrivacy
 5. IPVanish
 6. Mullvad
 7. CyberGhost
 8. Trust.Zone
 9. ibVPN
 10. Private Internet Access

Het siert hen dat deze recensiesite ook een reclameboodschap in hun voettekst heeft opgenomen. Op deze vrij goed verborgen pagina merken ze op dat ze deelnemen aan affiliate programma’s van 8 aanbieders, als volgt:

 • NordVPN
 • SurfShark
 • ExpressVPN
 • Perfect-Privacy
 • IPVanish
 • CyberGhost
 • Trust.Zone
 • Private Internet Access

Hmm. Komt het je bekend voor? Van de 73 providers die deze site had beoordeeld op het moment van schrijven van dit artikel, hebben alle acht van de VPN providers die deze beoordelingssite betalen toevallig hun top 10 aanbevelingen gedaan. In feite zou je naar beneden moeten scrollen naar #6 voordat je een aanbieder vindt die hen niet zou betalen, praktisch begraven.

Verder bevat hun lijst NordVPN, een bedrijf dat bekend staat om het niet tijdig bekendmaken van beveiligingsinbreuken, en ExpressVPN, een provider die bekend staat om het gebruik van zwakke 1024-bits encryptiesleutels om hun gebruikers te beschermen. Deze providers verdienen het niet om opgenomen te worden in een top 10 lijst met aanbevelingen voor het beveiligen van iemands informatie. Deze review site beweert in het bijzonder criteria te hebben vastgesteld voor hun aanbevelingen, maar dit toont alleen aan dat alle criteria kunnen worden aangepast aan elk doel dat je hebt.

Als deze sites echt nuttig zouden willen zijn, zouden ze alle relevante informatie consolideren en aan hun gebruikers presenteren zonder de keuze voor hen te maken. Een aanbieder zal beter of slechter zijn voor elke gebruiker, afhankelijk van zijn specifieke situatie, en het aanmoedigen van een geïnformeerde keuze tussen de gepresenteerde opties is veel voordeliger om de ene op een grotendeels willekeurige manier over de andere heen te zetten.

Maar dat wil niet zeggen dat ze alle aanbieders in een grote tafel moeten gooien en het een dag moeten noemen. Bijna erger dan het bovenstaande rangschikkingsschema is wanneer sites buiten de context lijsten van providers aanbieden, vaak gewoon met prijzen en een link. Soms zullen ze je linken naar een volledige recensie (meer daarover in een beetje), maar voor het grootste deel verwachten deze sites gewoon dat je hun aanbevelingen blindelings opvolgt.

Affiliate links en kortingen in overvloed! Dit is een andere site dan voorheen, maar kijk naar de bekende gezichten die we zien…

Deze lezen als advertenties, omdat ze dat meestal zijn. Opnieuw zien we de gebruikelijke verdachten – NordVPN, ExpressVPN… – geparadeerd als de gouden standaard in de VPN ruimte, niet uit enige inherente waarde, maar gebaseerd op de waarde van hun affiliate programma’s. Om dit punt te bevorderen, laten we eens kijken naar hoeveel elk van de vijf providers hierboven zal betalen voor een verwijzing (op een plan van een maand).

 1. ExpressVPN: $13 voor de eerste maand.
 2. NordVPN: 11,95 dollar voor de eerste maand.
 3. VPNArea: 4,95 dollar voor de eerste maand.
 4. VPN.ac: $2.90 voor de eerste maand.

Helaas zou Perfect Privacy hun commissietarieven niet publiekelijk delen, maar als iemand daar informatie over heeft, dan zou ik die graag ontvangen. Wat ik wel zal zeggen is dat ik op basis van bovenstaande informatie niet verbaasd zou zijn als het tussen de tarieven van ExpressVPN en NordVPN zou vallen. Hun één maand abonnement kost $12,99, dus uitgaande van een 100% match op de eerste maand (de standaard van NordVPN en ExpressVPN) zou dat aardig oplopen.

Af en toe worden deze aanbevelingen gekoppeld aan een “review” die zogenaamd onafhankelijk en onbevooroordeeld is, maar in werkelijkheid gewoon meer marketinginstrumenten zijn om u te overtuigen in de richting van hun mening. In de meeste gevallen zullen deze recensenten simpelweg de eigen persberichten en zelfs de media van de VPN-aanbieder kopiëren, waarbij ze hun reclame als feit aan hun lezers presenteren. Deze recensies zijn ook altijd verborgen, met de belangrijkste navigatielinks die gebruikers naar de meer affiliate-link beladen lijsten en tabellen leiden die ze veel liever hebben dat u doorbladert. De echte waarde van deze review artikelen is het Search Engine Optimization (SEO) voordeel dat ze brengen in de rankings op Google, en niet veel meer. Meer verkeer = Meer klikken, ten koste van goede, onafhankelijke inhoud en integriteit.

De Goede

Dit wil niet zeggen dat alle tabellen of lijsten slecht zijn, het is de manier waarop ze gepresenteerd worden die een site maakt of breekt. ThatOnePrivacySite.net bijvoorbeeld bepaalt wat misschien wel de gouden standaard is van VPN-vergelijkingen:

VPN-aanbieders die op de lijst staan als gelijkwaardig met hun voordelen en gebreken die gedekt zijn? Wat?

Dit is het verschil. Ze omvatten vrijwel elke aanbieder – de goede en de slechte – en presenteren ze op gelijke waarde om te sorteren. In plaats van hun lezers te voorzien van antwoorden, voorzien ze hen van informatie die gebruikt kan worden om hun eigen aanbevelingen af te leiden, gebaseerd op hun waarden als individu.

Maar sommige gebruikers willen gewoon de antwoorden, en dat is ook prima. Ik denk dat er nog steeds een manier is om aanbevelingen te doen zonder dat er financials of vooringenomenheid in de vergelijking wordt gebracht. Bij PrivacyTools hebben we een lijst met criteria ontwikkeld, en dat maken we duidelijk als je onze lijst met aanbevolen VPN-aanbieders leest.

Onze momenteel aanbevolen VPN-provider Mullvad voldoet aan onze transparante verwachtingen en overtreft deze, en betaalt geen recensenten om de weegschaal in hun voordeel te kantelen.

We onthouden ons ook van het gebruik van affiliate links. Zoals we hebben besproken, zijn het fundamenteel gebrekkige manieren om een dienst op de markt te brengen, en het gebruik ervan zou het vertrouwen van onze gemeenschap in onze aanbevelingen breken.

Samenvattend

We hebben veel punten die we willen overbrengen. Het huidige landschap van privacy reviewers en “experts” die zich bezighouden met onderwerpen die betrekking hebben op de bedrijven die betalen voor hun reviews is moreel verwerpelijk, en gewoon een andere manier voor grote technische bedrijven om al onze gegevens gemakkelijker te verzamelen.

Beoordelingssites moeten overduidelijk maken wanneer hun beoordelingen door de VPN-bedrijven op welke manier dan ook worden betaald, of dat nu via affiliateprogramma’s is of via goede ouderwetse sponsoring. Dit kan niet door middel van een verborgen bekendmaking in de voettekst of in het geheel niet gepubliceerd worden, maar wel duidelijk en dicht bij de claims die op hun site worden gepubliceerd. Klanten verwachten of zoeken deze bekendmakingen niet wanneer ze een beoordelingssite bezoeken, en er kan niet worden verwacht dat ze direct zien of u spreekt vanuit een plaats van onbevooroordeelde feiten, of vanuit een plaats met de grootste financiële stimulans. Beter nog, ze zouden hun hele bedrijfsmodel moeten heroverwegen. We hebben in 2015 PrivacyTools van de grond af aan opgebouwd op basis van een gemeenschapsdonatiemodel dat ons nog steeds overeind houdt. Het is de moeilijkere manier om een site te bouwen om zeker te zijn, om daadwerkelijk het vertrouwen van een grote gemeenschap te winnen, maar het verschil in kwaliteit en integriteit is opmerkelijk.

VPN-aanbieders zouden moeten overwegen om minder geld uit te geven aan betaalde beoordelingen, en meer geld aan het beveiligen en valideren van hun infrastructuur. Regelmatige beveiligingsaudits zijn een fantastische manier voor bedrijven om hun toewijding aan het beveiligen van hun gebruikers aan te tonen. Wij zijn er sterk van overtuigd dat VPN-diensten de VPN-criteria van PrivacyTools moeten overwegen, vooral met betrekking tot het eigendomsrecht van hun organisatie. Uw VPN-aanbieder mag zich niet verstoppen in Panama, dat wordt gecontroleerd door anonieme leidinggevenden. Hoewel u als gebruiker privacy verdient, moet transparantie worden geëist van providers als er van u wordt verwacht dat u hen vertrouwt. Ik zou mijn geld niet aan een anonieme overzeese belegger geven, waarom zou ik al mijn internetverkeer aan een anonieme overzeese beheerder geven?

Tot slot, wanneer u een VPN-aanbieder kiest, doe dan uw eigen onderzoek. Begrijp wat een VPN eigenlijk voor u doet. Begrijp wat een beveiligingsaudit bewijst, zoek uit wie de eigenaar is van de VPN-service die u wilt gebruiken en wie deze exploiteert, en zorg ervoor dat hun beleid en technologieën uw waarden weerspiegelen. Nogmaals, we zullen ThatOnePrivacySite en PrivacyTools aanbevelen als geweldige hulpmiddelen om u op weg te helpen, maar uiteindelijk is het zelf verzamelen van de informatie en het maken van een geïnformeerde beslissing de enige manier om ervoor te zorgen dat uw privacy wordt gerespecteerd.

Update 11/21: Ik heb dit artikel verduidelijkt om duidelijk te maken dat ik niet objectief kan bewijzen hoezeer een “review site” profiteert van een bepaalde aanbieder, zonder toegang te hebben tot hun privé financiële overzichten. De bevindingen in dit artikel zijn gebaseerd op openbare informatie van affiliate programma’s en de meningen zijn dienovereenkomstig getrokken.

Reageren

Reacties op deze blog zijn voor de veiligheid uitgeschakeld.
Wil je alsnog reageren op deze blog?
Gebruik dan één van de onderstaande knoppen.

Vertel het door en help je vrienden

Mobiel

           
           

URL en beschrijving kopiëren

Voor gemakkelijk kopiëren en plakken. Deel dit tekstfragment.

Doneer

Geen advertenties, geen Google Analytics, geen filialen, geen cross-site verzoeken.
privacy-tools.nl is een sociaal gemotiveerde website die informatie biedt voor het beschermen van uw gegevensbeveiliging en privacy.
Vertrouw nooit een bedrijf met uw privacy, maak altijd gebruik van encryptie.
-------------------------------------------------------------------------------------
Aangedreven door JohnTM | Site Index | Issues / Report / Suggesties| Privacybeleid | Over ons & Contact