Je wordt in de gaten gehouden. We bieden middelen om uw privacy te beschermen.

Inzicht in VPN's

Gepubliceerd door: Jonah Aragon
Vertaald door: SeemsLegit
Geplaatst op: 30 april 2020

Een VPN– of Virtual Private Network– is een tool die uw internetverbinding beveiligt tegen aanvallers op uw netwerk. Voordat ik uitleg hoe dat allemaal werkt, laten we het eerst eens hebben over het internet zonder hen.

Uw Internet Service Provider (ISP) kan alles zien wat u online doet. Nou ja, bijna alles: Wanneer websites gebruik maken van HTTPS (of TLS, of SSL. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt bij het verwijzen naar websitecodering), aangegeven door het hangslotje in uw webbrowser, kan uw ISP niet precies zien wat u doet op de website. Ze kunnen dus meestal niet zien welke specifieke pagina’s u bekijkt of wat u in formulieren typt. Ze kunnen echter wel zien welke websites u bezoekt (domeinen en IP-adressen).

Dat klinkt slecht, toch? Maar dat is niet eens het ergste! (Ik weet het, toch?) Niet alleen kan je ISP zien wat je online doet, ze kunnen (en doen) advertenties invoegen in websites, je browsegeschiedenis verkopen (die nu legaal is in de VS), de toegang tot sommige websites beperken, en andere vreselijke dingen doen, omdat ze volledige controle hebben over je internetverbinding.

Bovendien gebeurt dit niet alleen bij jou thuis. Elk netwerk dat je verbindt met je mobiele netwerk, je Wi-Fi op het werk, het internet bij Starbucks, heeft een eigen ISP die je gegevens kan lezen.

Gelukkig beginnen steeds meer websites gebruik te maken van HTTPS, dankzij de gratis certificaten van Let’s Encrypt en Cloudflare. Maar veel sites doen dat nog steeds niet (tenminste niet standaard), en zelfs HTTPS lost het probleem niet op dat uw ISP de websites die u bezoekt kan zien.

Hoe VPN's ons kunnen beschermen

Gelukkig kunt u al deze informatie verbergen voor uw ISP met behulp van een VPN. In plaats van uw ISP alle websites te laten zien die u bezoekt, laten VPN’s alleen zien dat u (via een versleutelde verbinding) verbonden bent met de servers van de VPN-provider.

In plaats van rechtstreeks verbinding te maken met het internet, maakt u in principe verbinding met een van de servers van uw VPN-providers, die u met het internet verbindt.

Dus, je <—> Internet wordt je <—> VPN <—> Internet en je ISP kan alleen de jouwe <—> VPN deel zien.

Meer manieren waarop VPN's ons kunnen beschermen

VPN’s zijn dus best handig, maar het verbergen van uw verkeer voor uw ISP is niet het enige voordeel dat een VPN biedt.

Wist u dat als u zich op een openbaar Wi-Fi-netwerk bevindt, iedereen die op hetzelfde netwerk is aangesloten zoveel kan zien als uw ISP? Uiteraard is dit thuis geen probleem, tenzij je heel griezelige buren hebt en een open Wi-Fi-netwerk. Het is echter wel een probleem op openbare plaatsen met Wi-Fi, zoals cafés.

Omdat uw verbinding met het VPN gecodeerd is en het de enige actieve verbinding op uw apparaat is, is die griezelige kerel met de laptop in de hoek geen bedreiging meer voor uw internetverbinding. Net als de ISP, is het enige wat hij zou kunnen zien die enkele verbinding met uw VPN.

Dus, is dat alles? Nog niet. Er is nog een groot voordeel. Websites waar je mee verbonden bent kunnen deze (meestal) bijna-unieke identificator, een IP-adres, zien. Maar wanneer u een VPN gebruikt, zien de websites uw IP-adres niet, ze zien een van de IP-adressen van de VPN-server.

Dit biedt ook een extra voordeel: de meeste VPN-aanbieders hebben servers in veel landen, dus u kunt het op websites laten lijken alsof u vanuit een heel ander land surft (wat, afgezien van privacy, nuttig is omdat sommige inhoud en diensten alleen beschikbaar zijn voor specifieke regio’s, zoals Netflix en Hulu).

Maar zelfs als u een ander IP-adres gebruikt dan uw “normale” adres, is het dan nog steeds persoonlijk identificeerbaar? Nee. Veel mensen gebruiken dezelfde server, zodat de websites die u bezoekt alleen zien dat u dezelfde VPN gebruikt als veel andere mensen.

Nadelen van een VPN

Maar VPN’s zijn niet allemaal even krachtig om uw privacy te beschermen. In feite zijn er een aantal opvallende zaken die niet over het hoofd mogen worden gezien bij het nemen van de beslissing om er een te gebruiken.

Het belangrijkste is dat het gebruik van een VPN alleen de macht verschuift om uw verkeer te bekijken van uw ISP naar de VPN-provider zelf. Dat betekent dat al het verkeer dat uw ISP vroeger kon zien, uw VPN-aanbieder nog steeds kan zien. Daarom is het kiezen van een betrouwbaar VPN belangrijk. Velen zullen in staat zijn om een provider te vinden die ze meer kunnen vertrouwen dan hun ISP, maar sommigen misschien niet.

Het gebruik van een commerciële VPN-aanbieder is bijna als het toevertrouwen van uw gegevens aan een zwarte doos. Er zijn geen manieren om beweringen als “no logging” te verifiëren, je hoeft ze alleen maar op hun woord te geloven. Sommige providers zullen harder werken dan andere om hun claims voor u te valideren door bijvoorbeeld audits van hun beleid en code vrij te geven, maar uiteindelijk komt het neer op vertrouwen.

Tot slot zal het gebruik van een VPN u op geen enkele manier anoniem maken. Uw VPN-aanbieder of speciaal toegewijde aanvallers kunnen een verbinding vrij triviant naar u herleiden. Uw VPN-aanbieder heeft waarschijnlijk ook een geldspoor naar u toe.

En dan?

Als je op zoek bent naar perfecte anonimiteit, zijn er betere opties. Software zoals de Tor Browser biedt privacy en anonimiteit door ontwerp, terwijl VPN’s privacy bieden op basis van vertrouwen alleen. Je kunt niet vertrouwen op “no logging” claims om je te beschermen.

Als je gewoon bescherming nodig hebt op een openbaar Wi-Fi netwerk, van je ISP, of gewoon van copyright waarschuwingen in de mail, kan een VPN de oplossing voor je zijn.

Op de VPN-aanbieders pagina over privacy-tools.nl staan aanbevelingen en redeneringen voor privacy-relevante en betrouwbare VPN-aanbieders.

Vraag je je af wat een VPN-keuze nu precies goed of slecht maakt? We hebben een gids gepubliceerd over enkele van de criteria die we gebruiken om VPN-aanbieders te beoordelen. Door te kijken naar de details van een VPN-aanbieder die u kiest, kunt u een beter geïnformeerde beslissing nemen over aan wie u uw internetverkeer toevertrouwt.

Houd er rekening mee dat we niet verbonden zijn met of financiële compensatie ontvangen van commerciële VPN-aanbieders. Veel VPN-aanbieders houden zich bezig met twijfelachtige affiliate marketingstrategieën die veel verkeerde informatie over VPN’s in het algemeen online genereren. Op privacytools.io proberen we gidsen en aanbevelingen te maken op basis van objectief onderzoek en criteria. Word lid van ons forum om mee te doen!

Reageren

Reacties op deze blog zijn voor de veiligheid uitgeschakeld.
Wil je alsnog reageren op deze blog?
Gebruik dan één van de onderstaande knoppen.

Vertel het door en help je vrienden

Mobiel

           
           

URL en beschrijving kopiëren

Voor gemakkelijk kopiëren en plakken. Deel dit tekstfragment.

Doneer

Geen advertenties, geen Google Analytics, geen filialen, geen cross-site verzoeken.
privacy-tools.nl is een sociaal gemotiveerde website die informatie biedt voor het beschermen van uw gegevensbeveiliging en privacy.
Vertrouw nooit een bedrijf met uw privacy, maak altijd gebruik van encryptie.
-------------------------------------------------------------------------------------
Aangedreven door JohnTM | Site Index | Issues / Report / Suggesties| Privacybeleid | Over ons & Contact