Je wordt in de gaten gehouden. We bieden middelen om uw privacy te beschermen.

Verwijderen van Startpage.com

Gepubliceerd door: Niek de Wilde
Vertaald door: SeemsLegit
Geplaatst op: 30 april 2020

Op 15 oktober is ons ter ore gekomen dat Startpage.com naar verluidt (gedeeltelijk?) is overgenomen door een bedrijf genaamd de Privacy One Group, dat op zijn beurt weer eigendom is van een bedrijf genaamd System1. Wij vonden dit opmerkelijk omdat de twee bedrijven tegenstrijdige bedrijfsmodellen lijken te hebben. Startpage staat erom bekend dat ze hun advertenties baseren op wat hun gebruikers in hun zoekbalk invoeren. System1 daarentegen is een pay-per-click reclamebedrijf dat “een pre-targeting platform heeft ontwikkeld dat de bedoeling van de consument identificeert en ontsluit via kanalen, waaronder sociale, native, e-mail, zoeken, marktonderzoek en leadgeneratie in plaats van alleen te vertrouwen op wat de consument invoert in zoekvelden“.

We hebben System1 CEO Ian Weingarten om uitleg gevraagd. We kregen een zeer algemeen antwoord dat niet ingaat op belangrijke vragen.

Schijnbaar ingegeven door onze voortdurende bezorgdheid, heeft Startpage een publieke brief van hun CEO aan ons uitgebracht en een vraag en antwoord op hun Subreddit gegeven om te proberen de situatie uit te leggen. Hoewel sommige van onze vragen werden beantwoord, merkten we op dat het bedrijf ontwijkend leek te zijn en in wezen informatie uit een eerder gepubliceerde blogpost herstelde of hetzelfde antwoord op verschillende vragen plaatste. Mensen moesten echt graven om antwoorden te krijgen en alle informatie bij elkaar te puzzelen, in plaats van vanaf het begin een duidelijk uitgelegd en uitgebreid antwoord te krijgen. Verzoeken om verduidelijking van enkele belangrijke vragen werden genegeerd.

Vanwege het tegenstrijdige businessmodel en de ongewone manier waarop het bedrijf reageerde, waarbij het beweert volledig transparant te zijn maar tegelijkertijd ontwijkend, hebben we geen andere keuze dan Startpage uit onze aanbevelingen te halen totdat het volledig transparant is over het nieuwe eigendom en de gegevensverwerking. Resterende vragen zijn onder andere:

  • Het % van Startpage en Surfboard Holding B.V. (de Startpage holding) System1 overgenomen in december 2018.
  • Het huidige % eigendom van System1 ten tijde van de controle (en eventuele andere grote eigenaars).
  • Informatie over Privacy One Group Ltd. Waar staat het geregistreerd en in welke stad, staat en land werkt het? (We hebben de registratiegegevens niet kunnen verifiëren).
  • Een schema van de gegevensstromen, inclusief de stromen naar externe organisaties, zoals System1, Privacy One, enz.

Deze de-listing betekent niet noodzakelijkerwijs dat Startpage haar privacy beleid schendt. We hebben daar geen bewijs van. Maar omdat er nog zoveel onbeantwoorde vragen zijn, kunnen we de dienst niet meer met vertrouwen aanbevelen. Als Startpage zich wil laten heroverwegen, zullen zij bovenstaande vragen moeten beantwoorden, liefst samen met een uitleg waarom het zo lang heeft geduurd voordat de juiste antwoorden aan het publiek werden gegeven.

Reageren

Reacties op deze blog zijn voor de veiligheid uitgeschakeld.
Wil je alsnog reageren op deze blog?
Gebruik dan één van de onderstaande knoppen.

Vertel het door en help je vrienden

Mobiel

           
           

URL en beschrijving kopiëren

Voor gemakkelijk kopiëren en plakken. Deel dit tekstfragment.

Doneer

Geen advertenties, geen Google Analytics, geen filialen, geen cross-site verzoeken.
privacy-tools.nl is een sociaal gemotiveerde website die informatie biedt voor het beschermen van uw gegevensbeveiliging en privacy.
Vertrouw nooit een bedrijf met uw privacy, maak altijd gebruik van encryptie.
-------------------------------------------------------------------------------------
Aangedreven door JohnTM | Site Index | Issues / Report / Suggesties| Privacybeleid | Over ons & Contact