Je wordt in de gaten gehouden. We bieden middelen om uw privacy te beschermen.

Waarom ik besloot om een Tor Relais te draaien...

Gepubliceerd door: Sam Howell
Vertaald door: SeemsLegit
Geplaatst op: 4 mei 2020

Het maakt me aan het lachen als ik iemand tegenkom die worstelt met de beslissing om al dan niet een VPN te krijgen. Het maakt me glimlachen niet vanwege de besluiteloosheid en het relatieve gebrek aan kennis, maar omdat het nog niet zo lang geleden was dat ik in precies dezelfde positie zat als VPN’s om een soort van extreme maatregel te zijn, alleen de paranoïde en de crimineel die zijn toevlucht nam tot. Wat had ik het mis.

In een paar maanden tijd ben ik tot het besef gekomen dat zoiets als een VPN in feite een basismaatregel is die men zou kunnen nemen in de poging om vrijer door het internet te zwerven, zoals het is door middel van censuur, toezicht en vele andere vormen van staatscontrole. Dus waar ga je heen met het realiseren van deze kwesties als je weet dat ze een bedreiging vormen voor de democratie en de vrijheid? U probeert het heft in handen te nemen.

Op het moment van schrijven zijn er meer dan 6.300 Tor-relais, en ik denk dat dit aantal gestaag zal blijven groeien. Elke één – ongeacht of het een Guard, Middle of Exit is – is het directe gevolg van de beslissing van een individu om geld, tijd en moeite op te offeren voor de zaak van het vechten voor een vrijer internet: miljoenen gebruikers – journalisten, bloggers, klokkenluiders, activisten en alledaagse mensen zoals jij en ik – in staat stellen om anoniem te communiceren, en dus veilig, waar we ons ook bevinden in de wereld.

Zoals vele anderen, was ik eerst onzeker over het runnen van mijn eigen relais. De gebruikelijke twijfels en vragen kwamen naar voren: het is zeker te moeilijk; ik weet niet veel over servers, en het is zeker duur en buiten mijn vaardigheidsset om er een te configureren als een Tor-relais. Maar toen keek ik naar dit gesprek van de gearticuleerde, intelligente en gepassioneerde Tor Projectontwikkelaar Jacob Appelbaum (als je vandaag niets anders doet, kijk dan maar eens).

Jacob had zich niet beter kunnen inzetten voor directe actie, op verzoek van het publiek:

Steek je hand op als je denkt dat anonimiteit iets goeds is en je denkt dat het een fundamenteel mensenrecht is dat we allemaal zouden moeten hebben…
Steek nu je hand op als je er iets aan wilt doen…
Hou nu je hand omhoog als je een Tor-relais gaat runnen…
Iedereen die je hand neerlegt, waarom draai je geen Tor-relais? Je kunt er nu iets aan doen.

En dit is wanneer het me opviel, zoals ik hoop dat het veel anderen opviel bij dat gesprek: Doe ik genoeg? Kan ik beweren dat ik dit onderwerp serieus neem als ik niet bereid ben om de moeite te nemen om echt een deel van de oplossing te zijn. Niet alleen om geld te doneren – wat natuurlijk nog steeds een geweldige manier is om bij te dragen – maar ook om het Tor-netwerk echt technologisch te ondersteunen.

Het viel me op dat ik genoeg geld, tijd en toegang tot de juiste informatie heb om mijn eigen relais te runnen. Dus het was de vraag: Waarom zou ik dat niet doen?

Op het moment van schrijven is mijn relais gemarkeerd als ‘geldig’, ‘lopend’ en ‘snel’ en ligt op schema om tegen het einde van de maand zo’n 750GB te hebben afgelost. Het voelt goed. Het voelt echt goed.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op mijn persoonlijke blog op samhowell.uk, op 15 februari 2019. Het is beschikbaar gesteld onder de Creative Commons By-SA 4.0 Licentie.

Reageren

Reacties op deze blog zijn voor de veiligheid uitgeschakeld.
Wil je alsnog reageren op deze blog?
Gebruik dan één van de onderstaande knoppen.

Vertel het door en help je vrienden

Mobiel

           
           

URL en beschrijving kopiëren

Voor gemakkelijk kopiëren en plakken. Deel dit tekstfragment.

Doneer

Geen advertenties, geen Google Analytics, geen filialen, geen cross-site verzoeken.
privacy-tools.nl is een sociaal gemotiveerde website die informatie biedt voor het beschermen van uw gegevensbeveiliging en privacy.
Vertrouw nooit een bedrijf met uw privacy, maak altijd gebruik van encryptie.
-------------------------------------------------------------------------------------
Aangedreven door JohnTM | Site Index | Issues / Report / Suggesties| Privacybeleid | Over ons & Contact