Home / Providers

Providers

Er zijn een heleboel providers die online diensten verlenen. Ontdek welke u moet vermijden en onze aanbevelingen voor verschillende diensten.

Diensten

Klik op de service die u nodig hebt om onze aanbevelingen te bekijken.

DNS

VPN

Wereldwijde massabewaking - De veertien ogen

De UKUSA-overeenkomst is een overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland om samen inlichtingen te verzamelen, te analyseren en te delen. Leden van deze groep, bekend als de Vijf Ogen, richten zich op het verzamelen en analyseren van inlichtingen uit verschillende delen van de wereld. Terwijl de landen van Vijf Ogen hebben afgesproken elkaar niet te bespioneren als tegenstanders, hebben lekken van Snowden aangetoond dat sommige Five Eyes leden elkaars burgers in de gaten houden en intelligentie delen om te voorkomen dat ze nationale wetten overtreden die hen verbieden hun eigen burgers te bespioneren. De alliantie van Vijf Ogen werkt ook samen met groepen van derde landen om intelligentie te delen (het vormen van de Negen Ogen en Veertien Ogen), maar Vijf Ogen en derde landen kunnen en doen elkaar bespioneren.

Vijf ogen

 1. Australië
 2. Canada
 3. Nieuw-Zeeland
 4. Verenigd Koninkrijk
 5. Verenigde Staten van Amerika

Negen ogen

 1. Denemarken
 2. Frankrijk
 3. Nederland
 4. Noorwegen

Veertien ogen

 1. België
 2. Duitsland
 3. Italië
 4. Spanje
 5. Sweden

Belangrijkste informatiewetgeving

Wie is verplicht om de encryptiesleutels aan de autoriteiten te overhandigen?

Volgens de verplichte wetten inzake de openbaarmaking van sleutels moeten personen hun encryptiesleutels overhandigen aan de rechtshandhavingsinstanties die een strafrechtelijk onderzoek uitvoeren. Hoe deze wetten worden uitgevoerd (die wettelijk verplicht kunnen zijn om te helpen) verschilt van land tot land, maar een bevelschrift is over het algemeen vereist. De verdediging tegen wetten op het gebied van het vrijgeven van sleutels omvat steganografie en het versleutelen van gegevens op een manier die plausibele ontkenning mogelijk maakt.

Steganografie omvat het verbergen van gevoelige informatie (die gecodeerd kan worden) in gewone gegevens (bijvoorbeeld het versleutelen van een beeldbestand en het vervolgens verbergen in een audiobestand). Met aannemelijke ontkenbaarheid worden gegevens zodanig versleuteld dat een tegenstander niet kan bewijzen dat de informatie die zij willen hebben, bestaat (zo kan een wachtwoord bijvoorbeeld goedaardige gegevens ontsleutelen en kan een ander wachtwoord, dat voor hetzelfde bestand wordt gebruikt, gevoelige gegevens ontsleutelen).

* (mensen die weten hoe ze toegang krijgen tot een systeem kunnen worden bevolen om hun kennis te delen, maar dit geldt niet voor de verdachte zelf of voor de familieleden).

Waarom is het niet aan te raden om te kiezen voor een Amerikaanse dienst?

In de Verenigde Staten gevestigde diensten worden niet aanbevolen vanwege de bewakingsprogramma’s van het land, het gebruik van National Security Letters (NSL’s) en de begeleidende kokhalzen, die de ontvanger verbieden om over het verzoek te praten. Door deze combinatie kan de overheid bedrijven stiekem dwingen om volledige toegang te verlenen tot klantgegevens en de dienst om te vormen tot een instrument van massabewaking.

Een voorbeeld hiervan is Lavabit – een beveiligde e-maildienst van Ladar Levison. De FBI heeft Snowden’s gegevens opgevraagd nadat hij had ontdekt dat hij de dienst gebruikte. Omdat Lavabit geen logboeken bijhield en de e-mailinhoud versleuteld werd opgeslagen, heeft de FBI een dagvaarding (met een gagbestelling) voor de SSL-sleutels van de service gekregen. Het hebben van de SSL-sleutels zou hen in staat stellen om toegang te krijgen tot de communicatie (zowel metagegevens als niet-versleutelde inhoud) in real time voor alle klanten van Lavabit, niet alleen die van Snowden.

Uiteindelijk heeft Levison de SSL-sleutels overgedragen en tegelijkertijd de dienst afgesloten. The US government then threatened Levison with arrest, saying that shutting down the service was a violation of the court order. De Amerikaanse regering dreigde Levison vervolgens met arrestatie en zei dat de sluiting van de dienst een schending van het gerechtelijk bevel was.

Wat is een warrantkanarie?

Een warrantkanarie is een gepost document waarin staat dat een organisatie gedurende een bepaalde periode geen geheime dagvaardingen heeft ontvangen. Als dit document niet wordt bijgewerkt binnen de gespecificeerde tijd, dan moet de gebruiker ervan uitgaan dat de dienst een dergelijke dagvaarding heeft ontvangen en de dienst niet langer moet gebruiken.

Vertel het door en help je vrienden

Mobiel

           
           

URL en beschrijving kopiëren

Voor gemakkelijk kopiëren en plakken. Deel dit tekstfragment.

Doneer