VPN-diensten voor privacy en veiligheid

Zoek een VPN-operator die niet erop uit is om uw webverkeer te verkopen of te lezen.

Waarschuwing!

Het gebruik van een VPN zal uw surfgedrag niet anoniem houden, noch zal het extra veiligheid toevoegen aan het niet-beveiligde (HTTP) verkeer.

Als u op zoek bent naar anonimiteit, moet u de Tor Browser gebruiken in plaats van een VPN.

Als u op zoek bent naar extra veiligheid, moet u er altijd voor zorgen dat u verbinding maakt met websites die HTTPS gebruiken. Een VPN is geen vervanging voor goede beveiligingsprocedures.

Als u op zoek bent naar extra privacy van uw ISP, op een openbaar Wi-Fi-netwerk of tijdens het torren van bestanden, kan een VPN de oplossing voor u zijn, mits u de risico’s begrijpt.

Privacy VPN-diensten

Onze aanbevolen providers zijn buiten de VS, gebruiken encryptie, accepteren Bitcoin, ondersteunen OpenVPN en hebben een no logging beleid.

EUR €60/Jaar

Mullvad.net is een snel en goedkoop VPN met een serieuze focus op transparantie en veiligheid. Ze zijn sinds 2009 in gebruik. Mullvad is gevestigd in Zweden en heeft geen gratis proefabonnement.

35 landen

Mullvad heeft ten tijde van het schrijven van deze pagina servers in 35 landen. Het kiezen van een VPN-provider met een server die het dichtst bij u in de buurt staat, vermindert de latentie van het netwerkverkeer dat u verstuurt. Dit komt door een kortere route (minder hops) naar de bestemming.

Wij denken ook dat het beter is voor de beveiliging van de private keys van de VPN-aanbieder als ze gebruik maken van dedicated servers, in plaats van goedkopere gedeelde oplossingen (met andere klanten) zoals virtual private servers.

Onafhankelijk gecontroleerd

De VPN-klanten van Mullvad zijn door Cure53 en Assured AB geauditeerd in een pentestrapport dat bij cure53.de is gepubliceerd. De veiligheidsonderzoekers concludeerden:

…Cure53 en Assured AB zijn tevreden met de resultaten van de audit en de software laat over het algemeen een positieve indruk achter. Met de toewijding van het interne team van het Mullvad VPN-complex twijfelen de testers er niet aan dat het project vanuit veiligheidsoogpunt op het juiste spoor zit.

Open Source Clients

Mullvad levert de broncode voor hun desktop- en mobiele klanten in hun GitHub-organisatie.

Accepteert Bitcoin

Mullvad accepteert naast het accepteren van credit/debitcards en PayPal, ook Bitcoin, Bitcoin Cash en cash/lokale valuta als anonieme vormen van betaling. Ze accepteren ook Swish en bankoverschrijvingen.

WireGuard Support

Naast de standaard OpenVPN-verbindingen ondersteunt Mullvad WireGuard. WireGuard is een experimenteel protocol met een theoretisch betere beveiliging en hogere betrouwbaarheid, hoewel het momenteel niet wordt aanbevolen voor productiegebruik.

IPv6-ondersteuning

Remote port forwarding is toegestaan op Mullvad, zie Port forwarding met Mullvad VPN.

Geen mobiele ondersteuning

Terwijl iOS- en Android-clients naar verluidt aan het werk zijn, zullen mobiele gebruikers een traditionele OpenVPN-client en configuratiebestanden moeten gebruiken, die iets moeilijker te configureren zijn.

Extra functionaliteit

De Mullvad VPN-clients hebben een ingebouwde killswitch om internetverbindingen buiten het VPN te blokkeren. Ze zijn ook in staat om automatisch te starten bij het opstarten. De Mullvad website is ook toegankelijk via Tor op xcln5hkbriyklr6n.onion.

Gratis

EUR €60/Jaar

ProtonVPN.com is een sterke mededinger in de VPN ruimte, en ze zijn in werking sinds 2016. ProtonVPN is gevestigd in Zwitserland en biedt een beperkte gratis prijsstelling en premium opties.

44 landen

ProtonVPN heeft ten tijde van het schrijven van deze pagina servers in 44 landen. Het kiezen van een VPN-provider met een server die het dichtst bij u in de buurt staat, vermindert de latentie van het netwerkverkeer dat u verstuurt. Dit komt door een kortere route (minder hops) naar de bestemming.

We denken ook dat het beter is voor de veiligheid van de private keys van de VPN-aanbieder als ze gebruik maken van dedicated servers, in plaats van goedkopere gedeelde oplossingen (met andere klanten) zoals virtual private servers.

Onafhankelijk gecontroleerd

Vanaf januari 2020 heeft ProtonVPN een onafhankelijke audit ondergaan door SEC Consult. SEC Consult heeft enkele kwetsbaarheden met een gemiddeld en laag risico gevonden in de Windows, Android en iOS applicaties van ProtonVPN, die allemaal “goed zijn opgelost” door ProtonVPN voordat de rapporten werden gepubliceerd. Geen van de geïdentificeerde problemen zou een aanvaller op afstand toegang hebben gegeven tot het apparaat of het verkeer van een gebruiker. U kunt de individuele rapporten voor elk platform bekijken op protonvpn.com.

Open Source Clients

Mullvad levert de broncode voor hun desktop- en mobiele klanten in hun GitHub-organisatie.

Accepteert Bitcoin

ProtonVPN accepteert technisch gezien wel Bitcoin-betalingen, maar u moet ofwel een bestaande account hebben, ofwel vooraf contact opnemen met hun supportteam om zich te registreren bij Bitcoin.

WireGuard Support

Naast de standaard OpenVPN-verbindingen ondersteunt Mullvad WireGuard. WireGuard is een experimenteel protocol met een theoretisch betere beveiliging en hogere betrouwbaarheid, hoewel het momenteel niet wordt aanbevolen voor productiegebruik.

IPv6-ondersteuning

Remote port forwarding is toegestaan op Mullvad, zie Port forwarding met Mullvad VPN.

Geen poortdoorschakeling

ProtonVPN ondersteunt op dit moment geen remote port forwarding, wat van invloed kan zijn op sommige toepassingen. Vooral Peer-to-Peer toepassingen zoals Torrent clients.

Extra functionaliteit

De ProtonVPN-clients hebben een ingebouwde killswitch om internetverbindingen buiten de VPN te blokkeren. Ze zijn ook in staat om automatisch te starten bij het opstarten. ProtonVPN biedt ook “Tor”-servers aan waarmee u gemakkelijk verbinding kunt maken met uiensites, maar we raden u toch sterk aan om de officiële Tor Browser te gebruiken voor dit doel.

Standaard USD $60/Year

Pro USD $100/Year

IVPN.net is een andere premium VPN-aanbieder, die sinds 2009 in bedrijf is. IVPN is gevestigd in Gibraltar en biedt een driedaagse gratis proefperiode aan.

32 landen

IVPN heeft ten tijde van het schrijven van deze pagina servers in 32 landen. Het kiezen van een VPN-provider met een server die het dichtst bij u in de buurt staat, vermindert de latentie van het netwerkverkeer dat u verstuurt. Dit komt door een kortere route (minder hops) naar de bestemming.

We denken ook dat het beter is voor de veiligheid van de private keys van de VPN-aanbieder als ze gebruik maken van dedicated servers, in plaats van goedkopere gedeelde oplossingen (met andere klanten) zoals virtual private servers.

Onafhankelijk gecontroleerd

IVPN heeft een no-logging audit ondergaan van Cure53 die in overeenstemming met de no-logging claim van IVPN is afgesloten. Ook heeft IVPN in januari 2020 een uitgebreid pinksterrapport Cure53 afgerond. IVPN heeft ook aangegeven dat zij van plan is om in de toekomst jaarverslagen te hebben.

Open Source Clients

Vanaf februari 2020 zijn IVPN-toepassingen nu open source. De broncode is te verkrijgen bij hun GitHub-organisatie.

Accepteert Bitcoin

Naast het accepteren van credit/debitcards en PayPal, accepteert IVPN Bitcoin en cash/lokale valuta (op jaarplannen) als anonieme vormen van betaling.

Remote Port Forwarding

Remote port forwarding is mogelijk met een Pro-plan. Port forwarding kan worden geactiveerd via de client area. Port forwarding is alleen beschikbaar op IVPN bij gebruik van OpenVPN en is uitgeschakeld op Amerikaanse servers.

Mobiele ondersteuning

Naast het leveren van standaard OpenVPN-configuratiebestanden, heeft IVPN mobiele clients voor iOS of Android, waardoor eenvoudige verbindingen met hun servers mogelijk zijn.

Extra functionaliteit

De IVPN-clients hebben een ingebouwde killswitch om internetverbindingen buiten het VPN te blokkeren. Ze zijn ook in staat om automatisch te starten bij het opstarten. IVPN biedt ook “AntiTracker” functionaliteit, die reclame netwerken en trackers blokkeert van het netwerk niveau.

Opmerking: Het gebruik van een VPN-provider maakt u niet anoniem. Maar het geeft u wel een betere privacy. Een VPN is geen hulpmiddel voor illegale activiteiten. Vertrouw niet op een "no log" beleid.

Privacy Tools

  • Opererend buiten de VS of andere vijfogenlanden.
    Meer: Vermijd alle Amerikaanse en Britse diensten.

  • OpenVPN-software-ondersteuning.
  • Accepteert Bitcoin, contant geld, debetkaarten of betaalkaarten als betaalmethode.
  • Er zijn geen persoonlijke gegevens nodig om een account aan te maken. Alleen gebruikersnaam, wachtwoord en e-mail.

Wij zijn niet aangesloten bij een van de bovengenoemde VPN-aanbieders. Op deze manier kunnen wij u eerlijke aanbevelingen doen.

Meer VPN-aanbieders

Meer informatie en gevaren

Moet ik een VPN gebruiken?

Het antwoord op deze vraag is niet bijzonder nuttig: Het hangt ervan af. Het hangt af van wat u verwacht dat een VPN voor u doet, voor wie u uw verkeer probeert te verbergen en welke toepassingen u gebruikt.

In de meeste gevallen doen VPN’s weinig om uw privacy te beschermen of uw veiligheid te verbeteren, tenzij gekoppeld aan andere wijzigingen.

VPN’s kunnen geen gegevens versleutelen buiten de verbinding tussen uw apparaat en de VPN-server. VPN-aanbieders kunnen uw verkeer op dezelfde manier zien en wijzigen als uw ISP. En er is geen enkele manier om het “no logging” beleid van een VPN provider te verifiëren.

Wat als ik encryptie nodig heb?

In de meeste gevallen is uw verkeer al versleuteld! Meer dan 98% van de top 3000 websites bieden HTTPS, wat betekent dat uw verkeer veilig is, ongeacht het gebruik van een VPN. Het is ongelooflijk zeldzaam dat applicaties die persoonlijke gegevens verwerken in 2019 geen HTTPS ondersteunen, vooral niet met diensten zoals Let’s Encrypt die gratis HTTPS-certificaten aanbieden aan een websitebeheerder.

Zelfs als een site die u bezoekt geen HTTPS ondersteunt, zal een VPN u niet beschermen, omdat een VPN het verkeer tussen de VPN-servers en de servers van de website niet op magische wijze kan coderen. Het installeren van een extensie zoals HTTPS Everywhere en ervoor zorgen dat elke site die u bezoekt gebruik maakt van HTTPS is veel nuttiger dan het gebruik van een VPN.

Wat als ik anonimiteit nodig heb?

VPN’s kunnen geen sterke anonimiteit bieden. Uw VPN-provider zal nog steeds uw echte IP-adres zien en heeft vaak een geldspoor dat direct naar u kan worden teruggelinkt. U kunt niet vertrouwen op een “no logging” beleid om uw gegevens te beschermen.

Moet ik mijn IP-adres niet verbergen?

Het idee dat uw IP-adres gevoelige informatie is, of dat uw locatie wordt weggegeven met al uw internetverkeer, is angstaanjagend van de kant van VPN-aanbieders en hun marketing. Uw IP-adres is een onbeduidende hoeveelheid persoonlijke gegevens die bedrijven gebruiken om u te identificeren, omdat de IP-adressen van veel gebruikers zeer vaak veranderen (Dynamische IP-adressen, wisselen van netwerk, van apparaat, enz.). Uw IP-adres geeft ook niet meer weg dan de zeer algemene locatie van uw Internet Service Provider. Het geeft bijvoorbeeld niet uw thuisadres weg, ondanks de gangbare perceptie.

Moet ik Tor en een VPN gebruiken?

Door een VPN met Tor te gebruiken, creëer je in wezen een permanent toegangsknooppunt, vaak met een geldspoor als bijlage. Dit biedt 0 extra voordeel voor je, terwijl het aanvalsoppervlak van je verbinding drastisch wordt vergroot. Als je je Tor gebruik wilt verbergen voor je ISP of je overheid, heeft Tor een ingebouwde oplossing voor dat: Tor bruggen. Lees meer over Tor bridges en waarom het gebruik van een VPN niet nodig is.

Zijn VPN's ooit nuttig?

Een VPN kan nog steeds nuttig zijn voor u in een verscheidenheid van scenario’s, zoals:

  • Het verbergen van uw verkeer voor alleen uw Internet Service Provider.
  • Het verbergen van uw downloads (zoals Torrents) voor uw ISP en anti-piraterij organisaties.

Voor use-cases zoals deze, of als je een andere dwingende reden hebt, zijn de VPN-providers die we hierboven hebben genoemd de meest betrouwbare die we denken dat ze zijn. Echter, het gebruik van een VPN-provider betekent nog steeds dat je de provider vertrouwt. In vrijwel elk ander scenario zou je een secure-by-design tool zoals Tor moeten gebruiken.

Vertel het door en help je vrienden

Mobiel

           
           

URL en beschrijving kopiëren

Voor gemakkelijk kopiëren en plakken. Deel dit tekstfragment.

Doneer