Home / Software / Real-Time-Communicatie

Real-Time Communicatie

Ontdek veilige en persoonlijke manieren om online met anderen te communiceren zonder dat derden uw berichten kunnen lezen.

Versleutelde Instant Messenger

Als je momenteel een Instant Messenger gebruikt zoals LINE, Telegram, Viber, WhatsApp of gewone SMS-berichten, zou je hier een alternatief kunnen kiezen.

Signal

Signal is een mobiele app ontwikkeld door Open Whisper Systems. De app biedt instant messaging, evenals spraak- en videobellen. Alle communicatie is end-to-end versleuteld. Het signaal is gratis en open source.

Keybase

Keybase biedt een gehoste teamchat met E2EE. Het protocol is ook onafhankelijk geauditeerd (PDF). Keybase kan u helpen uw eigen social media accounts te bewijzen door het gebruik van cryptografische ondertekening van “identiteitsbewijzen”.

Volledige vergelijking

Het vermelden waard

 • Briar – Een ultra-veilige peer-to-peer instant messenger die verbinding maakt met contacten via Direct Wi-Fi, Bluetooth of Tor via het internet, waardoor de gebruikers beschermd blijven tegen bewaking en censuur.
 • Riot – Een open-source, gefedereerde boodschapper die het Matrix protocol gebruikt. Deze toepassing wordt voornamelijk aanbevolen als een grote groep/teamchatoplossing. Hoewel Riot de mogelijkheid heeft om 1-op-1 communicatie uit te voeren, geloven wij dat er betere oplossingen zijn voor directe communicatie.
 • RetroShare – Een E2E gecodeerde instant messaging en voice/video call client. RetroShare ondersteunt zowel TOR als I2P.
 • XMPP – Gefedereerd instant messaging protocol met OMEMO, OTR, of OpenPGP end-to-end encryptie:
 • Kontalk – Een community driven instant messaging netwerk. Ondersteunt end-to-end encryptie. Zowel client-to-server als server-to-server kanalen zijn volledig versleuteld.
 • Keybase – (Waarschuwing: Deze software vertrouwt op een centrale server met gesloten broncode.) End-to-end versleutelde berichten met sociale verificatie.
 • Status – (Experimenteel) Een gratis en open-source, peer-to-peer, gecodeerde instant messanger met ondersteuning voor DAPP’s.
 • Tox – (Experimenteel)  Een gratis en open-source, peer-to-peer, gecodeerde instant messaging en video calling software. VoIP
 • Jami (voorheen Ring/SFLphone) – Geeft u volledige controle over uw communicatie en een ongeëvenaard niveau van privacy. Jami heeft sms, video- en audiogesprekken, bestandsoverdracht en videoconferencing. VoIP

Video/spraakmessenger

Als u momenteel een Video & Voice Messenger zoals Skype, Viber of Google Hangouts gebruikt, zou u hier een alternatief kunnen kiezen.

Linphone

Linphone is een open source SIP-telefoon en een gratis voice over IP-dienst, beschikbaar op mobiele en desktop-omgevingen en in webbrowsers. Het ondersteunt ZRTP voor end-to-end versleutelde spraak- en videocommunicatie.

Mumble

Mumble is een open source, low-latency, hoge kwaliteit voicechat software van hoge kwaliteit, voornamelijk bedoeld voor gebruik tijdens het gamen. Merk op dat hoewel Mumble standaard geen berichten of opnames registreert, het ontbreekt aan end-to-end encryptie, dus zelfhosting wordt aanbevolen.

Het vermelden waard

 • Jitsi Meet – Jitsi Meet is een gratis en open source multiplatform voice (VoIP), videoconferencing en instant messaging toepassing. Onze Firefox-tweaks raden aan om WebRTC uit te schakelen, omdat het kan worden gebruikt om uw IP-adres te lekken, zelfs achter een VPN, daarom schakelt Tor Browser het uit.

Gerelateerde informatie

Teamchattoepassingen

Als uw project of organisatie momenteel gebruik maakt van een teamchat zoals Discord of Slack, zou u hier een alternatief kunnen kiezen.

Riot.im (Matrix)

Riot.im is een federatieve gratis software messaging applicatie gebaseerd op het Matrix protocol, een recent open protocol voor real-time communicatie met optionele E2E encryptie. Het heeft ook overbruggingsfunctionaliteit, zodat u verbinding kunt maken met andere chatprotocollen zoals IRC of Telegram. Experimentele E2EE. De end-to-end encryptie is momenteel in bèta en de mobiele klant zegt: “End-to-end encryptie is in bèta en is mogelijk niet betrouwbaar. U moet er nog niet op vertrouwen dat de gegevens worden beveiligd.

Rocket.chat

Rocket.chat is een zelf te hosten open source platform voor teamcommunicatie. Het heeft een optionele federatie en experimentele E2EE. Experimentele E2EE. Wat betreft E2EE staat in hun documentatie: “Deze functie is momenteel in alpha. Het wordt ook nog niet ondersteund op mobiel’. Er is geen voorwaartse geheimhouding, zodat een gecompromitteerd decoderingswachtwoord alle berichten zou lekken. De federatie werd nadien ook toegevoegd, waardoor er mogelijk ruimte is voor fouten.

Keybase

Keybase biedt een gehoste teamchat met end-to-end encryptie. Het is ook onafhankelijk gecontroleerd (PDF/Eng.). Waarschuwing. De serverzijde van Keybase draait op eigen code en is gecentraliseerd.

Het vermelden waard

 • Wire Pro – Betaald team communicatie met E2EE. (Niet getest: Hoewel de gratis editie van Wire een aanbevolen platform is, hebben we de Pro-editie niet getest.)

Vertel het door en help je vrienden

Mobiel

           
           

URL en beschrijving kopiëren

Voor gemakkelijk kopiëren en plakken. Deel dit tekstfragment.

Doneer