Home / Software / Real-Time-Communicatie

Real-Time Communicatie

Ontdek veilige en persoonlijke manieren om online met anderen te communiceren zonder dat derden uw berichten kunnen lezen.

Versleutelde Instant Messenger

Als je momenteel een Instant Messenger gebruikt zoals LINE, Telegram, Viber, WhatsApp of gewone SMS-berichten, zou je hier een alternatief kunnen kiezen.

Wij raden alleen instant messenger programma’s of apps aan die end-to-end encryptie (E2EE) ondersteunen. Wanneer E2EE wordt gebruikt, worden alle transmissies (berichten, spraak, video, etc.) versleuteld voordat ze vanaf uw apparaat worden verzonden. E2EE beschermt zowel de authenticiteit als de vertrouwelijkheid van de verzending als ze door een willekeurig deel van het netwerk (servers, etc.) gaan.

Alle clientprogramma’s/apps die we hebben gekozen zijn gratis en open-source software, tenzij anders vermeld. Dit om ervoor te zorgen dat de code nu en in de toekomst onafhankelijk kan worden geverifieerd door experts.

We hebben de drie belangrijkste soorten messaging programma’s beschreven die bestaan: Gecentraliseerd, Federated en Peer-to-Peer (P2P), met de voor- en nadelen van elk.

Gecentraliseerd

Gecentraliseerde boodschappers zijn de boodschappers waarbij elke deelnemer zich op dezelfde server of hetzelfde netwerk van servers bevindt die door dezelfde organisatie worden bestuurd.

Signal

Signal is een mobiele app ontwikkeld door Open Whisper Systems. De app biedt instant messaging, evenals spraak- en videobellen. Alle communicatie is end-to-end versleuteld. Het signaal is gratis en open source.

Voordelen

 • Nieuwe functies en veranderingen kunnen sneller worden geïmplementeerd.
 • Gemakkelijker om aan de slag te gaan en contacten te vinden.

Nadelen

 • Gecentraliseerde diensten zouden vatbaarder kunnen zijn voor wetgeving die toegang tot de achterdeur vereist.
 • Kan beperkte controle of toegang omvatten. Dit kan zaken omvatten als:
  • Het is verboden om klanten van derden aan te sluiten op het gecentraliseerde netwerk dat kan zorgen voor meer maatwerk of een betere gebruikerservaring. Vaak gedefinieerd in Gebruiksvoorwaarden.
  • Slechte of geen documentatie voor externe ontwikkelaars.
 • Het eigendomsrecht, het privacybeleid en de activiteiten van de dienst kunnen gemakkelijk veranderen wanneer één enkele entiteit de dienst controleert, waardoor de dienst later kan worden gecompromitteerd.

Federaal

Federale boodschappers maken gebruik van meerdere, onafhankelijke servers die met elkaar kunnen praten (e-mail is een voorbeeld van een gefedereerde dienst). Federation laat systeembeheerders toe om hun eigen server te controleren en toch deel uit te maken van het grotere communicatienetwerk.

Element

Element

Element (voorheen Riot) is de referentieclient voor het Matrix-netwerk. De Matrix open standaard is een open-source standaard voor veilige, decentrale, real-time communicatie. VoIP

Voordelen

 • Maakt het mogelijk om meer controle te hebben over uw eigen gegevens wanneer u uw eigen server gebruikt.
 • Hiermee kunt u kiezen met wie u uw gegevens vertrouwt door te kiezen tussen meerdere “publieke” servers.
 • Vaak is het mogelijk voor derden om een meer native, op maat gemaakte of toegankelijke ervaring te bieden.
 • Over het algemeen een minder sappig doelwit voor overheden die toegang tot alles willen omdat het vertrouwen decentraal is. De server kan onafhankelijk van de organisatie die de software ontwikkelt worden gehost.
 • Serversoftware kan worden geverifieerd of deze overeenkomt met de publieke broncode, ervan uitgaande dat u toegang hebt tot de server of dat u de persoon vertrouwt die dat doet (bijvoorbeeld een familielid).
 • Ontwikkelaars van derden kunnen code bijdragen en nieuwe functies toevoegen, in plaats van te wachten tot een privé-ontwikkelteam dit doet.

Nadelen

 • Het toevoegen van nieuwe functies is complexer, omdat deze functies gestandaardiseerd en getest moeten worden om ervoor te zorgen dat ze met alle servers in het netwerk werken.
 • Sommige metadata kunnen beschikbaar zijn (bijvoorbeeld informatie zoals “wie praat er met wie”, maar niet de daadwerkelijke berichtinhoud als E2EE wordt gebruikt).
 • Voor gefedereerde servers is het over het algemeen noodzakelijk om de beheerder van uw server te vertrouwen. Ze kunnen een hobbyist zijn of op een andere manier geen “beveiligingsprofessional”, en kunnen geen standaarddocumenten zoals een privacybeleid of servicevoorwaarden bevatten waarin wordt beschreven hoe uw gegevens worden gebruikt.
 • Serverbeheerders kiezen er soms voor om andere servers te blokkeren, die een bron van ongemoduleerd misbruik zijn of om de algemene regels van het geaccepteerde gedrag te breken. Dit zal uw vermogen om te communiceren met gebruikers op die servers belemmeren.

Peer to Peer (P2P)

Peer-to-Peer instant messengers maken rechtstreeks verbinding met elkaar zonder dat er servers van derden nodig zijn. Klanten (peers) vinden elkaar meestal via een gedistribueerd computernetwerk. Voorbeelden hiervan zijn DHT (gedistribueerde hash-tabel) (gebruikt met technologieën zoals torrents en IPFS, bijvoorbeeld). Een andere benadering is proximity based netwerken, waarbij een verbinding tot stand wordt gebracht via WiFi of Bluetooth (bijvoorbeeld Briar of het Scuttlebutt sociaal netwerk protocol). Zodra een peer een route heeft gevonden naar zijn contact via een van deze methoden, wordt er een directe verbinding tussen hen gemaakt.

Briar

Briar

Gecodeerde instant messenger die verbinding maakt met contacten via Wi-Fi, Bluetooth of Tor via het internet om berichten te synchroniseren. Technologie zoals deze is nuttig gebleken wanneer de beschikbaarheid van het internet een probleem is, zoals in tijden van crisis.

Jami

Jami

Gecodeerde instant messaging- en videobeleggingssoftware. Alle communicatie is E2EE met behulp van TLS 1.3 en wordt nooit elders opgeslagen dan op de apparaten van de gebruiker, zelfs niet wanneer er TURN-servers worden gebruikt.

Voordelen

 • Minimale informatie wordt blootgesteld aan derden.
 • Moderne P2P-platforms implementeren standaard end-to-end encryptie. Er zijn geen servers die mogelijk uw transmissies kunnen onderscheppen en ontcijferen, in tegenstelling tot gecentraliseerde en gefedereerde modellen.

Nadelen

 • Verminderde functieset:
  • Messages can only be sent when both peers are online, however, your client may store messages locally to wait for the contact to return online.
  • Generally increases battery usage on mobile devices, because the client must stay connected to the distributed network to learn about who is online.
 • Uw IP-adres en dat van de contactpersonen waarmee u communiceert kan zichtbaar zijn als u de software niet gebruikt in combinatie met een op zichzelf staand netwerk, zoals Tor of I2P. Veel landen hebben een of andere vorm van massabewaking en/of het bewaren van metadata.

Recent nieuws over het breken van E2EE op gecentraliseerde instant messengers

Volledige vergelijking

Onafhankelijke veiligheidsaudits

Video/spraakoproep

Als u momenteel gebruik maakt van een Video/Voice Calling app zoals Google Hangouts, Skype, Viber of Zoom, moet u hier een alternatief kiezen. Houd er rekening mee dat veel van de bovenstaande instant messengers ook VoIP ondersteunen. De onderstaande software is voornamelijk Voice/Video gericht.

Linphone

Linphone

Linphone is een open-source SIP-telefoon en een gratis voice over IP-dienst, beschikbaar op mobiele en desktopomgevingen en op webbrowsers. Het ondersteunt ZRTP voor end-to-end gecodeerde spraak- en videocommunicatie.

Jitsi Meet

jitsi[1]

Jitsi Meet is een gratis en open-source multiplatform voice (VoIP), videoconferentie en instant messaging applicatie met optionele E2EE. Het kan worden gebruikt vanuit de browser, in desktop applicaties of op smartphones. Extra functies zijn onder andere het delen van het scherm voor presentaties en een ‘always-on-top’ zwevend gespreksvenster wanneer dit wordt geminimaliseerd. Zie de lijst met openbare Jitsi Meet-instanties.

Mumble

Mumble is een open-source, lage latentie en hoge kwaliteit voicechat applicatie die voornamelijk bedoeld is voor gebruik tijdens het gamen. Merk op dat Mumble standaard geen berichten logt of opneemt, maar dat het end-to-end encryptie mist, dus zelfhosting wordt aanbevolen.

Gerelateerde informatie

Team Chat Platforms

Als uw project of organisatie op dit moment gebruik maakt van een platform zoals Discord of Slack moet u hier een alternatief kiezen.

Element

Element

Element (voorheen Riot) is de referentieclient voor het Matrix-netwerk. De Matrix open standaard is een open-source standaard voor veilige, decentrale, real-time communicatie. VoIP

Rocket.chat

Rocket.chat

Rocket.chat is een zelf-hostable open source platform voor teamcommunicatie. Het heeft een optionele federatie en experimentele E2EE.

Vertel het door en help je vrienden

Mobiel

           
           

URL en beschrijving kopiëren

Voor gemakkelijk kopiëren en plakken. Deel dit tekstfragment.

Doneer