Menu
Als het eenmaal op internet staat, is het onmogelijk om het terug te nemen of voorgoed te wissen

Als het eenmaal op internet staat, is het onmogelijk om het terug te nemen of voorgoed te wissen

Dus als u eenmaal de basis hebt van hoe internet met u kan samenwerken om u veilig te houden, is het van vitaal belang dat u bepaalt welke informatie u daar plaatst, waar deze naartoe gaat en wie deze kan bekijken. Iedereen heeft de berichten op Facebook gezien waar iemand screenshots uploadt van een sms-bericht dat duidelijk persoonlijk bedoeld was, maar op de een of andere manier is gelekt – waarschijnlijk van een andere partij met kwade bedoelingen. Het is klote om die persoon te zijn die wordt blootgesteld! We moeten dus voorzichtig zijn met de informatie die we delen en hoe deze tegen ons kan worden gebruikt. Het algemene gezegde is dat als het eenmaal op internet staat, het onmogelijk is om het terug te nemen of voorgoed te wissen. Men moet er altijd van uitgaan dat iets of iemand die informatie ergens archiveert voor later gebruik of referentie.

Bekijk om te beginnen algemene websites zoals Facebook, Instagram, Twitter en welke privacyopties ze bieden. Neem bijvoorbeeld Twitter. Je kunt ofwel al je tweets beschermen, of je hele profiel openstellen voor het publiek. Dit is hetzelfde met Instagram, waar je account volledig privé of volledig openbaar is. Tenzij je erg selectief bent met wat je plaatst, raad ik aan om deze privacyfuncties op beide in te schakelen. De uitzondering hierop zou zijn als u erg enthousiast bent in de online wereld, beroemd bent of een bedrijf runt waar de publiciteit van uw bericht klanten zal trekken. Voor gemiddelde mensen die alleen maar over hun persoonlijke leven posten, moet je het voor de veiligheid op slot houden. Het beschermt je tegen willekeurige toeschouwers en ook tegen iemand die je identiteit probeert te stelen.

Zie: Decentrale sociale netwerken op Privacy-Tools.nl

Facebook is een veel grotere vorm van sociale media en omvat een groter aspect van je identiteit, dus het wordt natuurlijk complexer. Maar idealiter wilt u dat het publiek alleen informatie over u kan zien die niet persoonlijk identificeerbaar of onthullend is. Een voorbeeld hiervan is uw geboortedatum. Mensen buiten een kleine kring van familie en vrienden hoeven dat niet te weten. Vooral de mensen die je op Facebook ontmoet. Dit is de reden waarom Facebook een heleboel verschillende opties biedt over met wie je informatie deelt. Ik gebruik over het algemeen alleen de 3 meest voorkomende: Openbaar, Vrienden en Alleen ik. Dingen zoals mijn geboortedatum, e-mailadres, telefoonnummer en seksualiteit worden allemaal voor Only Me gehouden omdat het dingen zijn waarvan ik niet wil dat iemand anders het weet, tenzij ik het specifiek aan hen uitdeel. De meeste van mijn andere informatie wordt op vriendenniveau bewaard en slechts minuscule informatie is daadwerkelijk zichtbaar voor het publiek.

Als u een van de mensen bent die vertrouwen op privacy, veiligheid en anonimiteit om u veilig te houden, moet u overwegen dergelijke sociale media niet te gebruiken of ongelooflijk beperkend te zijn in wat u plaatst. Al deze websites registreren uw informatie en kunnen deze zelfs opslaan nadat u deze hebt verwijderd. Het gebruik van dis of valse informatie in deze gevallen zal u ten goede komen. Als je heel graag iets als Twitter wilt gebruiken, overweeg dan misschien om je echte naam en persoonlijke e-mailadres niet te gebruiken bij de registratie. U moet er ook rekening mee houden dat deze websites de informatie mogelijk niet alleen voor zichzelf bewaren om naar te kijken. We zouden dwaas zijn om te denken dat ze onze informatie niet aan derden verkopen of deze aan regeringen overhandigen wanneer ze erom vragen.