Menu
Gegevens verwijderen en opschonen om de privacy te verbeteren

Gegevens verwijderen en opschonen om de privacy te verbeteren

Nadat u alle bovenstaande pagina's goed hebt gebruikt, blijft u achter met veel onnodige gegevens. Deze gegevens kunnen cache-informatie, tijdelijke bestanden, browsergeschiedenis, chatgesprekken en zelfs records van uw transacties omvatten. Dit zijn allemaal dingen die uw veiligheid in gevaar kunnen brengen als u ze inactief laat. Bovendien dienen ze echt geen ander doel dan om je geschiedenis bij te houden, dus het is behoorlijk voordelig om ze kwijt te raken.

Om te beginnen, moet u bepalen welke informatie wordt opgeslagen en waar. Een goede manier om dit te doen, is door uw computer van boven naar beneden te doorlopen en door typische mappen te bladeren die alleen maar rommel opstapelen. Maar tenzij u de plaatsen kent om te zoeken en begrijpt wat wel en niet kan worden verwijderd, zal dit proces gewoon te veel hoofdpijn zijn. Gelukkig zijn er programma's die zijn ontworpen om een ​​deel van dit werk voor ons te doen. CCleaner is een populaire die vrij veel wordt gebruikt en beschikbaar is voor zowel Windows als OSX. Het verwijdert tijdelijke internetbestanden, browsergeschiedenis, applicatiecaches, recente bestanden en nog veel meer. Het wordt ook geleverd met de mogelijkheid om de vrije ruimte op uw HDD te wissen om forensisch herstel van gegevens te voorkomen. Dit is handig als u gevoelige bestanden op uw systeem opslaat of als u HIPAA-compatibel of iets dergelijks moet blijven. Een hulpmiddel dat ik vaak naast CCleaner op Windows-computers gebruik, is PrivaZer, dat op dezelfde manier werkt, maar met meer functies en betere functionaliteit. Ik veronderstel dat als ik er maar één zou moeten installeren, PrivaZer mijn favoriete programma zou zijn.

Zie: Schijf- en bestandsopruimers met privacyfuncties op Privacy-Tools.nl

Voor degenen onder u die van open source software houden, is er ook BleachBit. Nogmaals, een programma dat op dezelfde manier werkt, maar met verschillende scangebieden en items om te verwijderen. De versnipperingsniveaus zijn vergelijkbaar tussen de drie programma's, maar ik heb gemerkt dat het gebruik van PrivaZer en BleachBit of CCleaner en BleachBit samen mij de meeste mogelijkheden geeft voor het opruimen van onnodige en ongewenste bestanden die mijn privacy en/of veiligheid in gevaar kunnen brengen. Op OSX-gebaseerde computers is CCleaner een goede keuze, maar ik heb gemerkt dat OSX veel meer "verborgen" informatie opslaat dan je zou verwachten. Enkele veelvoorkomende mappen om in te kijken en bestanden uit te verwijderen zijn:

  • /Users/Crypto/Library/Application Support
  • /Users/Crypto/Library/Logs
  • /Users/Crypto/Library/Preferences
  • /Library/Logs
  • /private/var/log
  • /Users/Crypto/Library/Caches U zou alle logbestanden in "Console" moeten kunnen zien en ze kunnen allemaal regelmatig worden verwijderd. Ook bevatten de voorkeurenbestanden in uw gebruikersbibliotheekmap meer informatie die u zou verwachten. Ik ontdekte dat ongeveer 50% van de programma's die ik had geïnstalleerd recente bestandsinformatie in deze mappen opsloeg. Dus toen ik aan het typen was en bestanden opsloeg in Text Wrangler, was ik verrast te ontdekken dat hoewel de recente documenten waren uitgeschakeld in het menu Bestand, het nog steeds het meest recent geopende bestand in het voorkeurenbestand opsloeg.

Het is ook belangrijk dat de schijven met uw eerdere gegevens veilig worden vernietigd wanneer ze niet langer nodig zijn. Zelfs als je gewoon van de ene computer naar de andere gaat, raad ik aan om opnieuw te beginnen en alleen de bestanden over te zetten die een noodzaak zijn. Vooral op een Windows-computer zijn er veel bestanden die worden opgeslagen op plaatsen die we niet kunnen controleren. Zelfs een eenvoudig thumbs.db-bestand kan riskant zijn voor onze veiligheid als het in verkeerde handen is.

Er zijn doorgaans twee methoden om ervoor te zorgen dat de gegevens op deze schijven niet kunnen worden hersteld. Beide methoden nemen enige tijd in beslag en zijn niet snel op te lossen, dus het is van groot belang om ervoor te zorgen dat al uw schijven volledige schijfversleuteling hebben. De eerste zou zijn om het eruit te halen en het met een hamer aan stukken te slaan, wat gaten door de schijven te boren en het te verbranden. Als de gegevens op de schijf al waren versleuteld, kun je er zeker van zijn dat een tegenstander er niets nuttigs van krijgt nadat je de schijven aan stukken hebt geslagen. Houd er echter rekening mee dat Solid State Drives geen schijven bevatten en niet hetzelfde zullen versplinteren. De tweede methode om gevoelige informatie van uw harde schijven of externe media (zoals een USB-stick of SD-kaart) te vernietigen, is door een programma zoals DBAN (Darik's Boot and Nuke) te gebruiken, een open source-software die is ontworpen om naar een schijf te worden geschreven of USB met als enig doel alle gegevens van een apparaat volledig te vernietigen. Het is vaak een goed idee voor individuen op overheidsniveau om een ​​vooraf gemaakte USB te hebben met de DBAN .iso erop geschreven, zodat je klaar bent om te gaan wanneer je het nodig hebt. Voor maximale bescherming en om te voorkomen dat media worden hersteld, zou men hun gecodeerde schijf kunnen nemen en deze met DBAN wissen voordat deze opnieuw wordt gebruikt. Of als je niet van plan was het opnieuw te gebruiken, kun je er een paar gaten in boren en je kind de sh## eruit laten slaan met een hamer.

Zie: Schijf- en bestandsopruimers met privacyfuncties op Privacy-Tools.nl