Menu
Opslaan en delen in de cloud: de juiste provider vinden om uw privacy te beschermen

Opslaan en delen in de cloud: de juiste provider vinden om uw privacy te beschermen

Naast mensen op een veilige manier berichten sturen, moeten we nadenken over hoe en waar we bestanden in de cloud opslaan en hoe die bestanden met anderen worden gedeeld. Waarschijnlijk is het meest gebruikelijke forum voor het opslaan van bestanden en gegevens in de cloud het gebruik van een service zoals Dropbox, Google Drive, Mega, One Drive of iets dergelijks. De meeste van deze services zijn ontwikkeld om de gebruiker te beschermen tegen het compromitteren van accounts - waardoor authenticatie/verificatie in twee stappen of stappen mogelijk blijft om alles op slot te houden. Google Drive zou mijn beste keuze zijn van het bovenstaande voor accountbeveiliging, aangezien ze elke dag miljoenen accounts beheren en een behoorlijk geautomatiseerd systeem hebben voor het verifiëren en bestrijden van hackers / jackers om uw account in gevaar te brengen en uw gevoelige informatie te stelen. Ze maken gebruik van dingen die je weet en dingen die je hebt, zoals je wachtwoord en je mobiele telefoon om ongewenste toegang te blokkeren.Zie: Versleutelde cloudopslagdiensten op Privacy-Tools.nl

Wat deze services echter niet doen, is voorkomen dat machtigere instanties toegang krijgen tot uw informatie en gluren naar de dingen die u bij deze services opslaat. Stel dat u besluit een Microsoft Excel-document op te slaan dat u gebruikt om al uw financiële gegevens bij te houden in uw Google Drive-account. Dit bestand zou niet op hun server worden versleuteld op een manier die alleen jij zou kunnen ontsleutelen en technisch gezien zou kunnen worden bekeken door iedereen met voldoende inloggegevens of toestemming. Dit omvat een overheidsinstantie met een bevelschrift. De meerderheid van de bevolking verdedigt zich echter niet tegen dergelijke grote entiteiten, dus Google Drive is voor velen van ons een redelijk goede oplossing.

De vraag blijft of de gemiddelde, gewone mens meer zekerheid nodig heeft dan wat deze diensten bieden. Ik ben een voorstander van onze privacy en geloof in het versleutelen van alles wat we online doen, dus ik zou ja zeggen! Omdat we niet alle "wat als" in de wereld kunnen verklaren, maar we kunnen een groot deel ervan elimineren. Er zijn services die volledige beveiliging van uw bestanden bieden met sterke codering. Deze services geven ons volledige controle over onze bestanden in de cloud en beschermen ze tegen zelfs het bedrijf dat ze kan bekijken. Ik was en ben nog steeds een gebruiker van ownCloud, een service waarmee je je eigen cloudgebaseerde opslag kunt hosten. Het is echter niet gecodeerd op een manier die bestanden op het hoogste beveiligingsniveau houdt, dus ben ik uiteindelijk overgestapt. Er is ook ruimte voor twijfel of alleen het versleutelen van uw gevoelige informatie een tegenstander kennis geeft van wat hij moet targeten. Als het merendeel van wat u online doet in platte tekst is, maakt dat uw versleutelde gegevens dan vatbaarder voor aanvallen?