Menu
Veilige besturingssystemen: Tails, Debian en Qubes OS

Veilige besturingssystemen: Tails, Debian en Qubes OS

Voordat we diep ingaan op de tactieken die een persoon op dit niveau beschermen tegen een grote naam, moeten we nadenken over de besturingssystemen waarop we ons werk doen, waarmee we communiceren en die we gebruiken om mensen informatie te sturen. Om redenen die ik niet zou moeten noemen, zou je zeker niet willen vertrouwen op Microsoft / Windows om je veilig te houden, dus ik zal het hier helemaal niet bespreken. En je zou ook echt niet op OSX willen vertrouwen omdat het geen open source software is en niet is ontwikkeld met de volledige veiligheid van de gebruiker in gedachten. Dus welke besturingssystemen gaan het beste werk doen:

  • U als persoon veilig houden in de online wereld
  • Ervoor zorgen dat uw informatie en gegevens privé blijven
  • Een goed niveau van anonimiteit handhaven om u te beschermen tegen tegenstanders
  • Proactief verdedigen tegen aanvallen van buitenaf

Gerelateerde softwarecategorieën:

Tails

Wat de anonimiteit betreft, staat het Tails Live OS, dat is ontwikkeld door The Tor Project, vrijwel aan de top van de keten. Hoewel het zeer beperkt is in wat het u kan bieden, zorgt het ervoor dat alle verbindingen met internet via het Tor-netwerk worden gerouteerd, zodat uw echte IP-adres en locatie nooit aan derden worden bekendgemaakt. Het komt in de vorm van een ISO die u naar een cd of USB zou schrijven. Dit maakt het een hulpmiddel dat u kunt meenemen om overal waar u toegang hebt tot een computer anoniem te blijven. Start de computer gewoon op vanaf uw Tails USB en u kunt veilig op internet surfen, met anderen communiceren en alles anoniem delen.

Debian

Door een deel van die anonimiteit weg te nemen en het in te ruilen voor een besturingssysteem dat grote veelzijdigheid biedt op het gebied van veiligheid, is Debian mijn snelle keuze voor een Linux/GNU-installatie. Het is niet alleen het besturingssysteem dat op al mijn servers staat, het heeft me ook goed gedaan op mijn pc's. Meestal zou ik een voorliefde hebben voor een distributie van GNU/Linux zoals Kali of BackBox die veel tools voor penetratietesten en netwerkanalyse biedt. De focus van dit artikel is echter defensief en niet aanstootgevend, dus het leek me niet echt logisch dat ik iets schreef over BackBox, hoewel ik het waarschijnlijk liever zou hebben als een eerste keuze voor Linux. Het leuke van Debian is de mogelijkheid voor een individu om volledige codering te krijgen van de partities die je gebruikt EN sleutelbestanden te gebruiken, die op een extern apparaat zoals een USB kunnen worden opgeslagen. Debian is ook een open source en zeer aanpasbaar besturingssysteem. In tegenstelling tot sommige van de andere besturingssystemen die ik heb gebruikt, wordt Debian voortdurend bijgewerkt om de servers waarop het draait, en de personen die het gebruiken, veilig en veilig te houden. En je kunt nog steeds de meeste dingen doen met Debian die deze andere besturingssystemen bieden. IP-tabellen of een vergelijkbare firewall kunnen worden geconfigureerd om alleen verbindingen via het Tor-netwerk te accepteren, VeraCrypt en TrueCrypt kunnen worden geïnstalleerd om versleutelde containers te maken voor nog meer veiligheid en privacy, en u kunt zelfs delen van de VS scheiden met op machtigingen gebaseerde controles.

Qubes OS

Een vrij nieuwe toevoeging (eerste release in 2012) aan de besturingssysteemgemeenschap is Qubes OS. Het is ontwikkeld als gratis, open source software die vanaf de kern veilig is. In tegenstelling tot zoiets als OSX of Windows, tilt Qubes beveiliging naar een heel nieuw niveau en is het niet echt ontwikkeld voor iets anders dan alleen dat. Het maakt gebruik van een unieke benadering, beveiliging door compartimentering genaamd, waarmee een gebruiker bepaalde delen van zijn digitale leven heel gemakkelijk kan isoleren in virtuele machines. Dit zou je de mogelijkheid geven om bepaalde "activiteiten" of "taken" uit te voeren binnen een geïsoleerde sectie van Qubes, zodat zelfs als die sectie zou worden gecompromitteerd, het de integriteit van het hele besturingssysteem niet in gevaar zou brengen. U kunt hier meer lezen over Qubes OS: https://www.qubes-os.org/tour/#what-is-qubes-os en hier: http://www.linux-magazine.com/Online/Features/Qubes-OS