Menu
Apparaten kunnen worden gevolgd, zelfs wanneer ze offline zijn en uw privacy schenden

Apparaten kunnen worden gevolgd, zelfs wanneer ze offline zijn en uw privacy schenden

Je hebt dit gezien in actie/spion/Sci-Fi films en shows, de hoofdrolspelers verwijderen altijd de batterij van hun telefoons om er zeker van te zijn dat deze niet kunnen worden gebruikt. De meeste mensen zouden dat overdreven vinden. Nou, helaas, nee, dit wordt nu tenminste voor sommige apparaten waar:

  • iPhones en iPads (IOS 13 en hoger)
  • Samsung-telefoons (Android 10 en hoger)
  • MacBooks (macOS 10.15 en hoger)

Dergelijke apparaten blijven identiteitsgegevens uitzenden naar apparaten in de buurt, zelfs wanneer ze offline zijn met Bluetooth Low-Energy. Ze hebben niet rechtstreeks toegang tot de apparaten (die niet zijn verbonden met internet), maar gebruiken in plaats daarvan BLE om ze te vinden via andere apparaten in de buurt. Ze gebruiken peer-to-peer Bluetooth-communicatie op korte afstand om hun status uit te zenden via online apparaten in de buurt.

Ze zouden nu dergelijke apparaten kunnen vinden en de locatie in een database kunnen bewaren die vervolgens door derden of zichzelf voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt (waaronder analyse, reclame of het verzamelen van bewijs/inlichtingen).

Zie: Waarschuwing over smartphones en slimme apparaten

TLDR: Neem dergelijke apparaten niet mee bij het uitvoeren van gevoelige activiteiten.

Bron: The Hitchhiker’s Guide to Online Anonymity, geschreven door AnonyPla © CC BY-NC 4.0