Menu
Geolocatie: hoe wifi- en Bluetooth-apparaten u volgen

Geolocatie: hoe wifi- en Bluetooth-apparaten u volgen

Geolocatie wordt niet alleen gedaan door gebruik te maken van triangulatie van mobiele antennes. Het wordt ook gedaan met behulp van de Wi-Fi- en Bluetooth-apparaten om je heen. Fabrikanten van besturingssystemen zoals Google (Android) en Apple (IOS) houden een handige database bij van de meeste wifi-toegangspunten, Bluetooth-apparaten en hun locatie. Wanneer uw Android-smartphone of iPhone is ingeschakeld (en niet in de vliegtuigmodus), scant deze actief (tenzij u deze functie specifiek uitschakelt in de instellingen) Wi-Fi-toegangspunten en Bluetooth-apparaten om u heen en kan u geolokaliseren met nauwkeuriger dan bij gebruik van een GPS.

Deze actieve en continue sondering kan vervolgens worden teruggestuurd naar Google/Apple/Microsoft als onderdeel van hun telemetrie. Het probleem is dat deze sondering uniek is en kan worden gebruikt om een ​​gebruiker uniek te identificeren en een dergelijke gebruiker te volgen. Winkels kunnen deze techniek bijvoorbeeld gebruiken om vingerafdrukken te nemen van klanten, inclusief wanneer ze terugkeren, waar ze naartoe gaan in de winkel en hoe lang ze op een bepaalde plek blijven. Er zijn verschillende artikelen en artikelen die dit probleem diepgaand beschrijven.

Hierdoor kunnen ze nauwkeurige locaties bieden, zelfs wanneer GPS is uitgeschakeld, maar het stelt ze ook in staat om een ​​handig overzicht bij te houden van alle Wi-Fi Bluetooth-apparaten over de hele wereld. Die vervolgens door hen of derden kunnen worden gevolgd voor tracking.

Opmerking: als je een Android-smartphone hebt, weet Google waarschijnlijk waar het is, wat je ook doet. Je kunt de instellingen niet echt vertrouwen. Het hele besturingssysteem is gebouwd door een bedrijf dat uw gegevens wil. Onthoud dat als het gratis is, jij het product bent.

Maar dat is niet wat al die wifi-toegangspunten kunnen. Recent ontwikkelde technologieën kunnen zelfs iemand in staat stellen om uw bewegingen nauwkeurig te volgen, alleen op basis van radio-interferenties. Dit betekent dat het mogelijk is om uw beweging in een kamer/gebouw te volgen op basis van de radiosignalen die erdoor gaan. Dit lijkt misschien een bewering over een samenzweringstheorie van aluminiumfolie, maar hier zijn de referenties met demonstraties die deze technologie in actie laten zien: http://rfpose.csail.mit.edu/ [Archive.org] en de video hier: https://www.youtube.com/watch?v=HgDdaMy8KNE [Invidious]

Andere onderzoekers hebben een manier gevonden om de mensen in een bepaalde ruimte te tellen met alleen wifi, zie https://www.news.ucsb.edu/2021/020392/dont-fidget-wifi-will-count-you [Archive.org]

U kunt zich daarom veel gebruiksscenario's voor dergelijke technologieën voorstellen, zoals het opnemen van wie bepaalde gebouwen/kantoren binnenkomt (bijvoorbeeld hotels, ziekenhuizen of ambassades) en vervolgens ontdekken wie wie ontmoet en hen daarmee van buitenaf te volgen. Ook als ze geen smartphone bij zich hebben.

Nogmaals, een dergelijk probleem kan alleen worden verholpen door in een kamer / gebouw te zijn dat als een kooi van Faraday zou fungeren.

Hier is nog een video van dezelfde soort technologie in actie: https://www.youtube.com/watch?v=FDZ39h-kCS8 [Invidious]

Zie: Waarschuwing over smartphones en slimme apparaten

Hier kun je niet veel aan doen. Behalve dat het in de eerste plaats niet-identificeerbaar is.

Bron: The Hitchhiker’s Guide to Online Anonymity, geschreven door AnonyPla © CC BY-NC 4.0