Menu
Hoe uw RFID-apparaten u volgen

Hoe uw RFID-apparaten u volgen

RFID staat voor Radiofrequentie-identificatie, het is de technologie die bijvoorbeeld wordt gebruikt voor contactloos betalen en verschillende identificatiesystemen. Natuurlijk is uw smartphone een van die apparaten en heeft hij contactloze RFID-betaalmogelijkheden via NFC. Zoals met al het andere, kunnen dergelijke mogelijkheden door verschillende actoren worden gebruikt voor tracking.

Maar helaas is dit niet beperkt tot uw smartphone, en u hebt waarschijnlijk ook altijd een hoeveelheid RFID-apparaten bij u, zoals:

  • Uw contactloze creditcards/betaalpassen
  • Klantenkaarten voor uw winkel
  • Uw transportbetaalkaarten
  • Uw werkgerelateerde toegangskaarten
  • Uw autosleutels
  • Uw nationale identiteitskaart of rijbewijs
  • Je paspoort
  • De prijs/anti-diefstallabels op object/kleding

Hoewel deze niet allemaal kunnen worden gebruikt om u te de-anonimiseren van een externe online tegenstander, kunnen ze worden gebruikt om een ​​zoekopdracht te verfijnen als uw geschatte locatie op een bepaald tijdstip bekend is. Je kunt bijvoorbeeld niet uitsluiten dat sommige winkels alle RFID-chips die door de deur gaan, effectief scannen (en loggen). Ze zijn misschien op zoek naar hun klantenkaarten, maar loggen onderweg ook anderen. Dergelijke RFID-tags kunnen worden herleid tot uw identiteit en maken de-anonimisering mogelijk.

Meer informatie op Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Radio-frequency_identification#Security_concerns [Wikiless] [Archive.org] en https://en.wikipedia.org/wiki/Radio-frequency_identification#Privacy [Wikiless] [Archive.org]

De enige manier om dit probleem op te lossen is om geen RFID-tags bij je te hebben of ze weer af te schermen met een soort kooi van Faraday. U kunt ook gespecialiseerde portemonnees/etuis gebruiken die specifiek RFID-communicatie blokkeren. Veel daarvan worden nu gemaakt door bekende merken zoals Samsonite. U moet dergelijke RFID-apparaten gewoon niet dragen tijdens het uitvoeren van gevoelige activiteiten.

Zie Waarschuwing over smartphones en slimme apparaten

Bron: The Hitchhiker’s Guide to Online Anonymity, geschreven door AnonyPla © CC BY-NC 4.0