Menu
U kunt worden gevolgd via uw Wi-Fi- of Ethernet-MAC-adres

U kunt worden gevolgd via uw Wi-Fi- of Ethernet-MAC-adres

Het MAC-adres is een unieke identificatie die is gekoppeld aan uw fysieke netwerkinterface (Wired Ethernet of Wi-Fi) en kan natuurlijk worden gebruikt om u te volgen als het niet willekeurig is. Zoals het geval was met de IMEI, houden fabrikanten van computers en netwerkkaarten meestal logboeken bij van hun verkopen (meestal inclusief zaken als serienummer, IMEI, Mac-adressen, ...) en is het voor hen weer mogelijk om te volgen waar en wanneer de computer met het betreffende MAC-adres is verkocht en aan wie. Zelfs als je het met contant geld in een supermarkt hebt gekocht, kan de supermarkt nog steeds CCTV hebben (of een CCTV net buiten die winkel) en opnieuw zou de tijd / datum van verkoop kunnen worden gebruikt om erachter te komen wie daar was met behulp van de antennelogboeken van de mobiele provider op die tijd (IMEI/IMSI).

Makers van besturingssystemen (Google/Microsoft/Apple) zullen ook logboeken van apparaten en hun MAC-adressen in hun logboeken bijhouden voor apparaatidentificatie (bijvoorbeeld services voor het type apparaat van mijn vinden). Apple kan zien dat de MacBook met dit specifieke MAC-adres eerder aan een specifiek Apple-account was gekoppeld. Misschien de jouwe voordat je besloot de MacBook te gebruiken voor gevoelige activiteiten. Misschien aan een andere gebruiker die het aan u heeft verkocht, maar uw e-mailadres/nummer onthoudt van toen de verkoop plaatsvond.

Uw thuisrouter/wifi-toegangspunt houdt logboeken bij van apparaten die zijn geregistreerd op wifi, en deze kunnen ook worden geopend om erachter te komen wie uw wifi heeft gebruikt. Soms kan dit op afstand (en stil) worden gedaan door de ISP, afhankelijk van of die router/Wi-Fi-toegangspunt op afstand wordt "beheerd" door de ISP (wat vaak het geval is wanneer ze de router aan hun klanten leveren).

Sommige commerciële apparaten houden een register bij van MAC-adressen die rondzwerven voor verschillende doeleinden, zoals verkeersopstoppingen.

Het is dus weer belangrijk om uw telefoon niet mee te nemen wanneer/waar u gevoelige activiteiten uitvoert. Als u uw eigen laptop gebruikt, is het van cruciaal belang om dat MAC-adres (en Bluetooth-adres) overal te verbergen waar u het gebruikt en extra voorzichtig te zijn om geen informatie te lekken. Gelukkig bieden veel recente besturingssystemen nu de mogelijkheid om MAC-adressen willekeurig te verdelen (Android, IOS, Linux en Windows 10) met de opmerkelijke uitzondering van macOS die deze functie niet ondersteunt, zelfs niet in de nieuwste Big Sur-versie.

Zie: Waarschuwing over smartphones en slimme apparaten

Bron: The Hitchhiker’s Guide to Online Anonymity, geschreven door AnonyPla © CC BY-NC 4.0