Menu
Klokkenluidersgids: hoe privacytools u kunnen beschermen tegen vergelding

Klokkenluidersgids: hoe privacytools u kunnen beschermen tegen vergelding

Stelt u zich dit eens voor: u bevindt zich in een positie waarin u wangedrag aan de kaak wilt stellen, maar u bent bang voor vergelding. Of het nu een bedrijf of een overheid is, iemand brengt met zijn acties levens, het milieu of de samenleving in gevaar. De verantwoordelijken profiteren van de status-quo en willen voorkomen dat hun corruptie aan het licht komt. Als medewerker wil je het goede doen, maar ben je bang voor de gevolgen.

Echte voorbeelden

Helaas gebeuren dit soort dingen. Mensen, regeringen en andere entiteiten doen slechte dingen. Hier zijn enkele voorbeelden waarin klokkenluiders de samenleving hebben geholpen.

Theranos. Laten we zeggen dat je hebt gewerkt voor het bedrijf Theranos en de CEO Elizabeth Holmes, in de overtuiging te werken aan een doorbraak in de gezondheidssector door een snelle bloedtest te ontwikkelen. Theranos haalde meer dan 700 miljoen dollar op bij durfkapitalisten en particuliere investeerders, wat resulteerde in een waardering van 10 miljard dollar op zijn hoogtepunt in 2013 en 2014. Het bleek dat het allemaal oplichterij was en een onmiddellijk risico vormde voor de gezondheid en veiligheid van de patiënt.

Als medewerker dacht je misschien dat er iets duisters aan de hand was. U maakt zich zorgen over de gezondheid en veiligheid van patiënten en wilt de pers of autoriteiten informeren. Maar je bent bang om aangeklaagd te worden, wat je leven in gevaar zou brengen en je carrière zou beïnvloeden, zoals de zelfmoord van Ian Gibbons, een biochemicus bij Theranos.

Meer over Theranos:

Nationale Veiligheidsdienst. Misschien zit je in een positie als Edward Snowden. Als voormalig werknemer en onderaannemer van de NSA lekte hij informatie over NSA-surveillanceprogramma's van de Verenigde Staten en andere landen. De programma's bespioneerden burgers en verzamelden hun gegevens. Je zou in een vergelijkbare situatie kunnen zitten, werken voor een overheid of overheidsinstantie en je maakt je zorgen over deze geheime programma's.

Onderweg maak je misschien wat vijanden, maar je hebt ook genoeg vrienden. Hier kan onze Klokkenluidergids helpen. Om u op weg te helpen om corruptie aan het licht te brengen, hebben we enkele hulpmiddelen en bronnen om aan de slag te gaan.

Je kunt onderweg wat vijanden maken, maar je hebt vanaf het begin genoeg vrienden

Wie zijn je nieuwe vrienden?

  1. Privacy-Tools.nl. PrivacyTools biedt u de beste open source-services, programma's en kennis om uw privacy te beschermen tegen wereldwijde massale surveillance.
  2. The Tor Project. The Tor Project is opgericht in het U.S. Naval Research Lab en helpt mensen op een persoonlijke, veilige manier verbinding te maken met internet. Het doel van Tor, of The Onion Router, is om internetverbindingen te creëren die de gebruikers of de websites die ze bezoeken niet onthullen, waarbij verbindingen bij elke stap worden versleuteld.
  3. EFF Surveillance Zelfverdediging Gidsen.De Electronic Frontier Foundation is een onafhankelijke non-profitorganisatie die zich al bijna dertig jaar inzet voor de bescherming van online privacy. Hun handleidingen behandelen zelfverdediging, veilige toepassingen en informatie over beveiligings- en privacyonderwerpen.
  4. The Crypto Paper. De Crypto Paper, geschreven door @CryptoSeb, leert u over dreigingsmodellen en hoe deze kunnen verschillen op basis van uw werk.
  5. Stichting Vrijheid van de Pers. FPF beschermt, verdedigt en versterkt journalistiek van algemeen belang. Ze helpen journalisten om klokkenluiders en hun inhoud te verbergen, beschermen en publiceren.

De eerste grote beslissing die u moet nemen: uw internetverbinding

De eerste stap die u moet overwegen, is ervoor zorgen dat uw internetverbinding is beveiligd. Neem de tijd om deze beslissing te nemen en plan dienovereenkomstig. Er zijn veel dingen waarmee u rekening moet houden en het is het beste dat u zelf bekend raakt met alle risico's in plaats van blindelings op deze of een andere gids te vertrouwen. Maak je echter geen zorgen of geef het op, er zijn genoeg bronnen beschikbaar en mensen hebben de meeste problemen die ermee te maken hebben besproken en opgelost.

Hier zijn een paar vragen om over na te denken: Gebruik je je internetverbinding thuis of een openbaar wifi-netwerk? Gebruik je alleen Tor of overweeg je VPN en Tor te gebruiken?

Moet je Tor en een VPN tegelijkertijd gebruiken? Om te beginnen zouden klokkenluiders uitsluitend gebruik moeten maken van de Tor Browser Bundle. Het hangt af van uw weloverwogen beslissing of u Tor en een VPN tegelijkertijd wilt gebruiken. Hier is een opmerking van Bruce Schneier, gerenommeerde cryptograaf en computerbeveiligingsprofessional:

"We praten er niet veel over, maar VPN's zijn volledig gebaseerd op vertrouwen. Als consument heb je geen idee welk bedrijf je privacy het beste beschermt. Je kent de gegevensbeschermingswetten van de Seychellen of Panama niet. Je weet niet welke landen extralegale druk kunnen uitoefenen op bedrijven die binnen hun rechtsgebied opereren, je weet niet wie de VPN's daadwerkelijk bezit en beheert, je weet niet eens op welke buitenlandse bedrijven de NSA het doelwit heeft voor massale surveillance. Het enige wat je kunt doen is je best doen en hopen dat je het goed hebt geraden." Bruce Schneier, vermaard cryptograaf en computerbeveiligingsprofessional.

PrivacyTools.nl beveelt slechts een paar van de honderden aan VPN providers, maar uiteindelijk moet je ze toch je privacy toevertrouwen. Het is een goed idee om contant te betalen of Monero.

Uw bronnen

Als u eenmaal de gegevens heeft verzameld die u wilt lekken, waar en hoe deelt u deze dan?

SecureDrop: SecureDrop is een open source systeem voor het indienen van klokkenluiders dat mediaorganisaties kunnen installeren om documenten van anonieme bronnen te accepteren. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld door wijlen Aaron Swartz, met hulp van Wired-editor Kevin Poulsen en James Dolan. Het project heette voorheen DeadDrop. Freedom of the Press Foundation nam in oktober 2013 de leiding over het project over.

Globaleaks. Deze organisatie heeft tot doel de betrokkenheid van burgers bij het beheer van zaken van algemeen belang te vergroten en de actieve participatie van werknemers te stimuleren bij het corrigeren van het management van de bedrijven en bedrijven waarvoor ze werken. GlobaLeaks vormt een wereldwijde gemeenschap van mensenrechtenverdedigers gebaseerd op de principes van internationale solidariteit, de universaliteit en ondeelbaarheid van mensenrechten, onpartijdigheid, onafhankelijkheid en diversiteit.

Haven. In het begin vermeldden we dat soms (of meestal) klokkenluiden je leven in gevaar kan brengen. Haven kan helpen met fysieke beveiliging. Het is een Android-app die sensoren op het apparaat gebruikt om uw fysieke gebieden te bewaken en te beschermen. Haven verandert elke Android-telefoon in een detectiesysteem voor beweging, geluid, trillingen en licht.

Briar. Deze peer-to-peer berichten-app slaat uw berichten op uw apparaat op in plaats van in een cloud. Teksten worden gesynchroniseerd tussen apparaten via Bluetooth of Wi-Fi, en online synchronisatie via Tor wordt ook ondersteund.

Onionshare. Als klokkenluider zul je waarschijnlijk journalisten berichten sturen en bestanden met hen delen. Als u uw eigen platform wilt runnen, kunt u met de open source-tool van Onionshare bestanden delen, websites hosten en chatten met andere mensen die het Tor-netwerk gebruiken. Dit helpt u anoniem te blijven.

Dus wat nu? We hopen dat deze hulpmiddelen en bronnen u een goede start geven op uw reis om corruptie te bestrijden. Natuurlijk heb je als klokkenluider op een bepaald moment juridisch advies nodig; daarvoor kan The Electronic Frontier Foundation misschien helpen.

Gerelateerde artikelen

Over de auteur

Andrew Orr is sinds 2015 een voorstander van privacy en beveiliging en schrijft over VPN's, wachtwoordmanagers, DNS en encryptie. Je vindt hem op Twitter under @andrewornot.